2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Francia királyok kastélya, japán kaják, skót boszorkányok

Már megszoktuk, hogy a Google Insert Formula ysAArts Arts & Culture archívuma folyamatosan meglepi valamivel a Világháló kalandozóit. Most az egykoron a francia királyok rezidenciájaként szolgáló Versailles udvarában és falai között sétálhatunk, anélkül hogy elhagynánk a saját házunkat. A www.artsandculture.google.com/project/versailles internetes oldalon virtuálisan járhatjuk be a palotát, de ezenkívül érdekes anekdotákat is elolvashatunk az itt élő királyok és francia nemesek életéből. A gyűjtőoldal összesen 18 digitális kiállítást tartalmaz a téma kapcsán.

***

Úgyszintén a Google Insert Formula ysAArts Arts & Culture  archívumában találhatjuk meg a japán gasztronómiának szentelt oldalt (www.artsandculture.google.com/project/japanese-gastronomy), ahol a Google, 20 japán művelődési és állami intézménnyel együtt a távol-keleti császárság jellegzetes ételein keresztül kalauzol el minket Japánba. A gyűjtőoldalon több ezer fénykép, és több száz íráson és videoklipen keresztül mutatja be az ország nemzeti konyháját, történelmét és kultúráját.

***

Érdekes projektumot indított el Skóciában az Edinburgh-Egyetem, amihez egyben egy interaktív honlapot is készített. A skót történészek ugyanis az országuk területén valaha élt boszorkányok feltérképezésébe vágott bele, ugyanis az egyetem archívumában lévő történelmi feljegyzések alapján 1563 és 1733 között Skóciában mintegy 4000 embert vádoltak meg és ítéltek el azt állítván, hogy boszorkányok. Ezek közül 3141-et tüntettek fel a térképen, ami a www.witches.is.ed.ac.uk oldalon érhető el.

***

Amatőr és profi valláskutatóknak is izgalmas szekciót indított el a Brit Könyvtár (British Library). A vadiúj digitális archívumában a világ legelterjedtebb vallásainak 270 szentírását tette közzé rengeteg kísérőanyaggal együtt. Így a www.bl.uk/sacred-texts oldalon írásokat olvashatunk a kereszténységről, az iszlámról, a szikhizmusról, a zoroasztrizmusról, a judaizmusról, a dzsainizmusról és a baháí vallásról.

***

Van az a vicc, miszerint az egyik illető hirttelen el kezd tüsszögni és köhögni, mire haverja megkérdezi: Covid-19? Erre az illető: Ááá, ez csak Pollen 20. Modern korunk rákfenéi a különböző allergiák, ami ellen igencsak nehéz küzdeni. Kanadai szakértők ezért is készítették el az Allergy Check oldalt (www.allergycheck.ca), amelyen keresztül – mielőtt még orvoshoz fordulnánk – leellenőrizhetjük, hogy tényleg allergiásak vagyunk e valamelyik élelmiszerre (feltéve ha tudunk angolul). Mindössze  néhány egyszerű kérdésre kell válaszolnunk ahhoz, hogy az oldal tanáccsal lásson el minket.

***

A maga módján rendhagyó és eredeti honlappal figyelmeztetik az amerikaiakat arra, figyeljenek fel a koronavírus-járvány komolyságára. A Halloween & Costume Association az Amerikai Járványvédelmi Központtal (Center of Disease Control – CDC) karöltve egy interaktív térképet készített el (www.halloween2020.org), amelyen az amerikai állampolgárok leellenőrzhetik, hogy az ország mely területén lehet majd biztonságosan Halloweent megünnepelni. A térkép legkisebb földrajzi egységekre lebontva megmutatja, hogy az államok mely részén tombol a járvány, illetve mely területek biztonságosak e téren. Az oldalon egy világtérképre is átválthatunk, ahol a világ országaiban uralkodó járványhelyzetről tájékozódhatunk egy színskála alapján.