2024. április 25., csütörtök
ZÖLDÖVEZET

Október a díszkertben: elérkezett az ültetések ideje

Októberben a növényeink vegetációs időszaka a végéhez közeledik, mi pedig utoljára rugaszkodhatunk neki a nagyobb és fontosabb kerti munkáknak. Rengeteg tennivalót tartogat az október: fel kell készíteni kertünket a télre és táplálnunk kell a földet, hogy tavasszal szép hajtásokat és gazdag termést hozzanak a benne élő növények. Ilyenkor érdemes fákat, cserjéket, rózsákat is ültetni – hogy mire kell ilyenkor ügyelni, abban Kiss Róbert óbecsei kertész volt a segítségünkre.

– Az, hogy meddig tart az ültetési időszak, az időjárástól függ – eltarthat akár decemberig is. Az őszi ültetés a legjobb, mert a növényeknek van ideje alkalmazkodni új helyükhöz, a föld pedig jól tud tömörülni tavaszig. Vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy milyen növényt veszünk, és feltétlenül kérdezzük meg az eladótól, hogy milyen helyet szeret és milyen gondozást igényel, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen földbe, illetve mennyire napos vagy árnyékos helyre kerül – mondja a szakember.

Ez például a rododendronok ültetésének az ideje: árnyékos helyen készítsünk ültetőgödröt, amely legyen 2-3-szor szélesebb, de csak kicsivel mélyebb, mint a földlabda. A gödör feltöltéséhez csakis savanyú tőzeget használjunk, és a növényt ne ültessük mélyebbre, mint amilyen mélyen a faiskolai konténerben volt! A földet óvatosan tömörítsük, majd utána alaposan öntözzük be. A talajt később se hagyjuk kiszáradni, ennek érdekében takarjuk faaprítékkal, avarral – ha így teszünk, gyönyörű, nagy virágokkal fogja meghálálni. Mindez igaz a szépséges hortenziára is: árnyékba, savanyú földbe ültessük, cserébe virágpompa lesz a jutalmunk.

A rózsa ültetésének is most érkezett el az ideje: ősszel a talaj még elég meleg és nedves, csapadék híján viszont öntöznünk kell, ugyanis ezek a legfontosabb feltételei a rózsatövek telepítésének. A rózsa gyökerének a szélességéhez képest egy tenyérhosszal szélesebb gödröt kell ásni, amelynek az alját porhanyósítsuk, valamint komposzttal vagy szerves trágyával dúsítsuk fel. A meglévő rózsatöveket egy keveset metsszük vissza (kb. 0,5 m-t), de a csemetéket csak tavasszal vágjuk vissza.

– Konténeres (cserepes) növényt mindig lehet ültetni, míg földlabdás növényt csak a vegetáció megálltával lehet felszedni. Szabad gyökeres dísznövény ilyenkor nemigen szokott lenni, és nem is tanácsolom az ültetését ősszel, mert kiszáradhat a gyökere. Éppen ezért egyre több növény van konténerben, mert ezzel a biztonságosabb megoldással meghosszabbodik az ültetési időszak – véli Kiss Róbert.

Most ültessünk tehát konténeres vagy szabad gyökerű fákat, gyümölcsfákat vagy cserjéket, de ne feledkezzünk el a megfelelő támasztékról sem, hogy az erős szél ne tudja elszakítani a frissen fejlődő hajszálgyökereket! Az ősz azért a legjobb időszak erre, mert a talajban sokáig megmarad a meleg, így a lombját vesztett facsemete ősszel minden energiáját a gyökeresedésre tudja fordítani, tavasszal pedig már sok friss gyökérrel kezdhet bele a növekedésbe. Az is kedvez ilyenkor, hogy a talaj szinte mindig nedves, így nem kell a kiszáradástól tartani, de a frissen ültetett fákat mindig jó alaposan be kell öntözni ültetés után. Az újonnan ültetett növényeinkre még tavasszal is figyeljünk oda: ha kevés a csapadék vagy nagy melegek vannak, akkor időközönként jó alaposan öntözzük be őket!

Miben különbözik az őszi és a tavaszi faültetés?

* Őszi faültetési időszak: októbertől (lombhullástól) a fagyokig tart.

* Tavaszi faültetési időszak: február elejétől rügyfakadásig tart.

A faültetés általánosan legalkalmasabb időpontja az ősz, mert ekkor a téli ülepedés, a fagy aprózza a talajt, és ebben a gyökerek jobban tudnak majd fejlődni tavasszal. A téli csapadékos időszakban a talaj nedvességtartalma is optimálisabb, nem szárad ki a friss ültetés. Nincsenek már a növényen sérülékeny részek, levelek, virágok, termés.

A fa fajtájától is függ, hogy az őszi vagy a tavaszi ültetés jobb-e számára. Általánosságban azt mondják, hogy a csonthéjas gyümölcsök: kajszi, meggy, cseresznye, mandula, szilva stb. a tavaszi ültetést jobban szeretik. Az alma, körte, dió az őszi ültetést jobban meghálálja.

Sajnos sokan ezt nem veszik figyelembe, mert nem értenek a facsemetéhez, és csak akkor biztosak benne, hogy milyen fát ültetnek, ha látják a levelét, netán még 1-2 szem termés is van szegény növénykén. Azért kell jó és megbízható helyről beszerezni a facsemetéket, hogy biztosan azt kapjuk, amit kértünk.

Ami még fontos, hogy a frissen vásárolt facsemetéken mindig legyen egy kis címke a fajtájával, esetleg latin nevével, illetve a forgalmazójával. Ezt ne is vegyük le, akár egy évig is nyugodtan rajta maradhat.