2024. március 29., péntek

Az afganisztáni táliboktól kapott támogatást Trump elnökválasztási kampányához

Visszautasították a támogatást

Szokatlan helyről, az afganisztáni táliboktól kapott támogatást Donald Trump amerikai elnök választási kampányához - közölte szombaton a CBS amerikai hírtelevízió.

„Reméljük ő fog győzni a választáson és megszünteti az amerikai hadsereg afganisztáni jelenlétét" - jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője a CBS-nek telefonon adott interjújában. A szélsőségesek egyben aggodalmukat fejezték ki a koronavírussal megfertőződött elnök egészségi állapota miatt. „Amikor tudomásunkra jutott, hogy Trump koronavírus-tesztje pozitív lett, aggódni kezdtünk az egészsége miatt, de úgy tűnik már jobban van" - közölte egy másik tálib szóvivő a CBS-szel.
Trump kampányszóvivője, Tim Murtaugh szombaton visszautasította a tálibok támogatását. Szintén a CBS-nek nyilatkozva elmondta: „a táliboknak tudniuk kell, hogy az elnök minden eszközzel meg fogja védelmezni az amerikai érdekeket".
November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás, és az újraválasztásra készülő Trump régóta hangoztatja, hogy le kell zárni „a nevetséges, vég nélküli háborúkat". Trump szerda este közölte, hogy az Egyesült Államoknak már karácsonyra ki kellene vonnia a maradék katonáit Afganisztánból. Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók között februárban létrejött dohai megállapodás értelmében az amerikai katonáknak 2021 májusáig el kellene hagyniuk a dél-ázsiai országot.
Washington júniusban 8600-ra csökkentette afganisztáni hadereje létszámát, amelyet novemberig 4500-ra terveznek leszállítani. Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó pedig bejelentette, a jövő év elején 2500-ra csökkentik az afganisztáni haderő létszámát.
Az Egyesült Államok és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.