2024. április 19., péntek

Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt kinevezték miniszterelnöknek

A kirgiz parlament kinevezte miniszterelnöknek Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt szombaton, véget vetve ezzel az október 4-i választások óta uralkodó belpolitikai zűrzavarnak a közép-ázsiai országban.

Kinevezése előtt Zsaparov alkotmányos reformokat követelt az új választások kiírása előtt. Hangsúlyozta: Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök megígérte neki, hogy lemond, ha elfogadják az új kabinetet. A leendő miniszterelnök jelezte: nem változtatna a kormány összetételén.
Az 51 éves Zsaparov volt az egyetlen jelölt a tisztségre. Zsaparov korábban Kurmanbek Bakijev egykori elnök tanácsadójaként tevékenykedett. Egyes ellenzéki csoportok szerint a politikus valójában Dzsejenbekov beépített embere.
Szakértők szerint Zsaparov kinevezésével, Almazbek Atambajev volt elnök újbóli őrizetbe vételével, valamint a biztonsági tanácsban véghezvitt személycserékkel Dzsejenbekov helyzete megerősödött. A kirgiz elnök legádázabb ellenfele Atambajev volt.
A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Végül az eredményeket érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket.
Ezt követően tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és több vidéki nagyvárosban. A tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadítottak a börtönből több elítélt politikust. A különböző politikai táborok közötti utcai összecsapásokban több mint 1200 ember megsebesült és egy meghalt.
Biskekben október 21-ig rendkívüli állapotot vezettek be.
A 6,5 millió lakosú Kirgizisztánban 2005 óta két elnököt buktattak meg népfelkeléssel.