2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„A harmadik hullám már elkezdődött”

A betegek számának növekedése megerősíti, hogy jelenleg a járvány harmadik hullámánál tartunk – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus a Szerbiai RTV műsorában. Mint leszögezte, az előttünk álló hónapok hideg, esős, nyirkos időjárása is kedvez majd a vírus további terjedésének. Szerinte aggodalomra adnak okot a szórakozóhelyek, a bulik, amikor hatványozottan fontos lenne az óvintézkedések betartása, de sok esetben mégsem történik meg. Mint mondta, tisztában kell lennünk azzal, hogy a harmadik hullám már elkezdődött, és mindabból, ami körülöttünk történik, látjuk, hogy nő a fertőzöttek és a betegek száma, és sajnos a halottaké is.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Pink TV vendégeként nyilatkozott a járványról. Szerinte is mindenképp számolhatunk a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével, hiszen Szerbia nem izolált sziget, és Európában egyre kedvezőtlenebbek a járványhelyzeti mutatók.

– A fertőzés új erőre kapott, és az európai országok zöme újabb szigorításokat vezetett be, hogy elejét vegye a vírus terjedésének – magyarázta Gojković –, Madrid karanténban van, Berlinben kijárási tilalmat vezettek be, Bulgáriában rekordokat dönt a fertőzöttek száma.