2024. április 25., csütörtök

Újból fellángolhat a járvány

Az előttünk álló időszak veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők

Aggodalmát fejezte ki Dr. Predrag Kon az előttünk álló időszak járványstatisztikai jelentéseinek tekintetében. Véleménye szerint ugyanis túl sokan vannak azok, akik nem veszik komolyan a járványügyi óvintézkedéseket. Az epidemiológus a sajtónak nyilatkozva kifejtette, a jelenleg érvényben lévő szbályok és ajánlások megsértéséből fakadó következményekkel mintegy tíz napon belül szembesülhetünk majd, ami azért is aggasztó, mert a vírus fertőzőképessége ebben az időszkban felerősödik.

– Ajánlott a maszk viselése, még nyílt téren is, amennyiben az ajánlott távolságtartás nem megoldható, zárt térben pedig szinte kötelező! – emlékeztetett.

Kihangsúlyozta, a helyzet a fővárosban ismét aggasztóan bizonytalan.

Hasonlóan aggódó hangnemben nyilatkozott a sajtónak Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese.

Mint elmondta, mindannyian jól láthattuk, a Sars-Cov-2 vírus nem idényjellegű, tehát időjárástól függetlenül is erdőtűzként képes terjedni, amennyiben nem tartjuk be az óvintézkedéseket.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Arra is rámutatott, az újonnan megfertőződöttek mintegy fele a 25-40 éves korosztály tagjai. Sokan közülük úgy nyilatkoztak, valószínűleg valamilyen szórakozóhelyen, illetve összejövetelen fertőződtek meg, ezért aztán indokolt volt a válságstáb döntése, miszerint a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét újból korlátozták.

– Szerbiában a járványhelyzet kedvezőnek mondható a környező országokhoz viszonyítva, és ez nem a véletlennek tudható be, hanem a lakosság felelősségtudatának. Az is tény viszont, hogy az emberek az esti órákban elengedik magukat, és nem figyelnek eléggé – emelte ki Kisić Tepavčević.

A szakértő ugyanakkor elmondta, a válságtörzs nem gondolkodik szigorúbb óvintézkedések bevezetésén, a maszk viselésére és az ajánlott távolságtartásra helyezik a hangsúlyt. 

Darija Kisić Tepavčević arról is beszámolt, hogy a remdesivir hatóanyagú, a Covid–19 gyógyítása során alkalmazott gyógyszer hétfőtől már elérhető az egészségügyi intézményekben. Rendkívül drága gyógyszerről van szó, amelyet a Covid–19 bizonyos szakaszaiban lehet alkalmazni, ám csakis akkor, ha azt jóváhagyta az illetékes orvosi bizottság.