2024. április 19., péntek

„Szerbia kész a tárgyalásokra, de nem az ultimátumra”

Aleksandar Vučić államfő ma reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió megérti, Szerbia készen áll a tárgyalásokra és a kompromisszumokra a Koszovóval folytatott párbeszéd során, de ultimátumot és egyoldalú üzeneteket nem fogad el. A nyilatkozat valójában válasz volt Miroslav Lajčáknak, a Belgrád és Pristina viszonyával foglalkozó különmegbízottnak arra a kijelentésére, miszerint Szerbia elnökétől elvárja, hogy tartós döntés szülessen Koszovó kérdésében. Vučić válaszában hangsúlyozta, hogy Lajčákkal korrekt tárgyalásokra számít, több állam esetében viszont nyomásgyakorlásra, hogy fogadja el azt, amit elvárnak tőle.

A Tanjug összefoglalója szerint az államfő arról is beszélt, hogy a következő hét nagyon fontos lesz, mert sok jelentős döntést meg kell hozni, fontos politikai tárgyalásokat folytatnak majd az új szerb kormány megalakítása ügyében.

A 2022-es esetleges előrehozott választások kapcsán kijelentette, ezután derül ki, hogy az elnökválasztás mellett kihirdetik-e a parlamenti választásokat is.

Az államfő ugyanakkor felszólította a polgárokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és tartsák be a járvány megfékezésére irányuló óvintézkedéseket.