2024. március 29., péntek

Az elhízás ellenszere a helyes étrend és a mozgás

Orvosi értelemben akkor beszélünk elhízásról, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál húsz százalékkal nagyobb. Az elhízás a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti, túlsúlyosságról viszont akkor beszélhetünk, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között, hiszen sok sportoló, testépítő, nehézatléta általában túlsúlyos anélkül, hogy esetükben elhízás állapotáról lehetne szó. A túlsúlyosság azonban már könnyen válhat elhízássá, ami viszont napjainkra világméretű problémává lett. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandó. A szakértők szerint a jelenlegi trendek alapján 2025-re várhatóan minden ötödik ember elhízott lesz a Földön. Az alacsonyan és közepesen fejlett országok mutatják a legintenzívebb növekedési trendet és az elhízás legmagasabb előfordulását. A kóros elhízás globálisan évente mintegy 990 milliárd dollár egészségügyi többletköltséget jelent, amely a világ egészségügyi alapjainak 13 százalékát teszi ki.

A túlsúlyosság és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem egészségünket is súlyosan veszélyezteti, többek között növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi panaszok kockázatát. A súlyfelesleg ugyanis az orvosok szerint szoros összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegséggel, az epe, az érrendszeri-keringési megbetegedésekkel, a köszvény, a gyulladások, valamint a hormonális és termékenységi problémák kialakulásával. Az elhízás számos oka közül a legmeghatározóbb a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Magyarán, mértéktelenül sokat eszünk, sok egészségtelen ételt fogyasztva, és mindeközben nagyon keveset mozgunk. Az egyes kimutatások szerint az utóbbi évtizedekben ugyanis másfél-kétszeresére nőttek az ételadagok, megnőtt a feldolgozott élelmiszerek és az állati eredetű termékek aránya étrendünkben. A túlzott húsfogyasztás, a húskészítmények, a tejtermékek, az édességek, a finomított lisztből készült pékáruk, a majonéz, a ketchup, a chips, valamint egyéb félkész és készételek fogyasztása többnyire nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetünknek szüksége van, ezért hatásukra vagy hiánybetegségek alakulnak ki az embereknél vagy súlytöbblet. A mozgásszegény életmód pedig egyre nagyobb számú embert érint a világban, megváltozott életmódunk miatt.

Ha nem szervi rendellenességek okozzák, akkor a túlsúlyra és az elhízásra van egy egyszerű megoldás, mégpedig a lefogyás, ami az étkezési szokások megváltoztatásával és egészséges ételek fogyasztásával, valamint rendszeres mozgással érhető el. A szakemberek szerint leggyakoribb okok, amiért az emberek nem tudnak lefogyni, a lustaság és a kifogáskeresés, ezért ezen is túl kell lépniük azoknak, akik szeretnének megszabadulni a súlyfölöslegtől. A lefogyáshoz ezért elengedhetetlen a szilárd elhatározás és kitartás, csak utána következhet az egészséges étrend kialakítása, vagyis a szénhidrátok, a félkész és készételek kizárása az étkezésekből, a napi kalóriabevitel számolgatása, illetve a heti 150 perc pulzuskontrollált sport. Egyik ismerősöm súlyfölösleggel küszködött, de rászánta magát, hogy lefogy, ezért megváltoztatta az étrendjét, szigorú, csak meghatározott mennyiségű kalóriát fogyasztott nap, mint nap, illetve rendszeresen futott. Meglett az eredménye és lefogyott. A lefogyás után megkérdeztem, hogyan érzi magát, amire annyit mondott, hogy minden jobb lett, sokkal jobban érzi magát a bőrében és az élet minden területén jobban teljesít, mint előtte. A példája is bizonyítja, hogy érdemes megpróbálni, mert jobb az életet és az egészséges életmódot választani súlyfelesleg és a betegségek helyett.