2024. március 28., csütörtök

Mindannyian egyformák vagyunk!

A Gyermekhét rendezvénysorozat keretében megtartották a Mindannyian egyformák vagyunk inkluzív programot, amelyet az Élet mint ihlet Egyesület szervezett.

A rendezvényen többek között jelen volt Branka Bežanov, a városi tanács szociális és családügyi ügyekkel megbízott tagja is. A Mindannyian egyformák vagyunk program keretében a Milan Petrović különleges bánásmódot igénylők iskolájának tanulói, valamint a DPOSA (Autizmusban szenvedő személyek támogatásáért Egyesület) tagjai a tanárjaikkal, kísérőikkel és egy idegenvezetővel sétáltak egyet Újvidék központjában, és megtekintették a város nevezetességeit.

– A Gyermekhét rendezvénysorozatot nagyon jól megszervezték, főként azért, mert nagy része a különbözőségekről szólt. Szeretnék felhívást intézni az újvidékiekhez, hogy látogassák meg a Milan Petrović iskola inkluzív helyiségét a Köztársaság tér 4. alatt, ahol különféle kézműves készítményeket lehet vásárolni, amelyeket a tanulók a tanáraikkal készítettek. A polgárok így segíthetnek a fogyatékkal élő gyermekeken és az iskolán – mondta Bežanov.

Violeta Strahinjević, a Milan Petrović iskola igazgatója elmondta, a Mindannyian egyformák vagyunk programot az önkormányzattal karöltve valósítják meg.

– Az inkluzív hely egy olyan tér, ahol a fogyatékkal élő gyermekek találkozhatnak a polgárokkal. Itt található minden olyan készítmény, amit a műhelyeinkben készítünk – mondta Strahinjević. Hozzátette: a város központjában tett séta az inklúzió hirdetése, és ez az újvidéki önkormányzat segítségével valósult meg.

– A Köztársaság téren találkoztunk, majd meglátogattuk a Székesegyházat, a Matica sprskát és a Zsinagógát. A séta közben mindent lefotózunk, majd az elkészült képekből tárlatot készítünk, mert a barátkozás mellett az a cél, hogy megmutassuk, mindenki egyforma – magyarázta Ljilјana Maširević, a program koordinátora.