2024. március 29., péntek

Tóth Ferenc emlékére

Vers- és prózamondó szemle

Vajdasági szintű irodalmi rendezvényt szervez a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye. A jubileumi, tizedik Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlét szombaton tartják meg 10 órai kezdettel a  Kodály-központ székházában. A versenyre több mint 50 tanuló jelentkezett Vajdaság számos településéről, iskolájából, művelődési egyesületéből. A vetélkedő kétfordulós: a tanulók egy szöveggel szerepelnek az egyetemes magyar irodalomból és eggyel a vajdasági magyar irodalomból.

Amíg a zsűri dönt, a Fokos zenekar megzenésített verses koncertjét tekinthetik meg a szemle résztvevői.

A Tóth Ferenc költő és néprajzkutató (Topolya, 1940–1980) halálának 40. évfordulójára szervezett szemle programja 9 órakor kezdődik, amikor megkoszorúzzák Tóth Ferenc emléktábláját egykori lakóházán, a Moravicai út 15. alatt,  majd 9.30-kor megkoszorúzzák Tóth Ferenc sírját a Nyugati temetőben. Ezt követően a  Kodály-házban (Vuk Karadžić utca 1. – Gorica épülete) elkezdődik a verseny.

Az idei rendezvény támogatói: a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, az NKA Közművelődési Kollégiuma, az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma, Topolya község önkormányzata és a helyi közösség.