2024. március 29., péntek

Vegyük fel az influenza elleni védőoltást!

Az oltóanyag az A H1N1, az A H3N2 és a B influenza két vírustörzse ellen is védettséget nyújt

Az elmúlt héten arról adtunk hírt, hogy a Szabadkai Egészségházak rendelőiben felvehető az influenza elleni védőoltás. Dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa lapunknak elmondta, hogy idén az észak-bácskai körzetbe 7500 adag védőoltás érkezett, ami valamivel több mint a tavalyi évben. Hozzátette, hogy várhatóan további adagok is érkeznek a körzetbe. A járványügyi szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy aki csak teheti vegye fel a védőoltást.

A koronavírus-járvány miatt most különösen fontos felvenni az influenza elleni védőoltást (Gergely Árpád archív felvétele)

A koronavírus-járvány miatt most különösen fontos felvenni az influenza elleni védőoltást (Gergely Árpád archív felvétele)

– A koronavírus-járvány jelenleg is tart. Az influenza elleni védőoltás a koronavírustól nem véd meg, de felvételével legalább az influenzamegbetegedést elkerüljük. Ha egyszerre jelentkezik sok korona- és influenzamegbetegedés, akkor ezt a terhelést az egészségügyi rendszer nem fogja kibírni. Ebben a helyzetben nagy jelentősége van annak, hogy elsősorban azok, akik az egészségügyben, a katonaságnál, a rendőrségnél és az oktatási intézményekben dolgoznak, legalább az influenzamegbetegedést elkerüljék. Ezért az idei évben különösen fontos felvenni az influenza elleni védőoltást – hangsúlyozta Nebojša Bohucki.

Az influenzával kapcsolatban a szakorvos elmondta, hogy nem nátháról vagy megfázásról, hanem egy középsúlyos fertőző betegségről van szó, amelynek egyik szövődménye lehet a tüdőgyulladás. Hozzátette, hogy körzetünkben minden évben regisztrálnak halálos kimenetelű influenzás eseteket. Ha el akarjuk kerülni a betegséget, időben fel kell vennünk a védőoltást.

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

– A 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők ingyen megkaphatják az influenza elleni védőoltást. Influvac tetra védőoltásról van szó. Ez annyit jelent, hogy négy vírus, az A H1N1, az A H3N2 és a B influenza két vírustörzse ellen véd. Korábban trivalens oltást kaptunk, amely három vírus ellen védett, a szakemberek azonban rájöttek arra, hogy egy területen négy influenzavírus is aktív. A tavalyi évben mi már az influvac tetra vakcinával oltottuk a polgárokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon jó ez a védőoltás. Új, modern technológiával készült. Lokális oltási reakciója enyhe. Esetleg kisebb duzzanat, vagy enyhe fájdalom léphet fel, ami egy tűszúrásnál érthető is. Az antitestek két-három hét múlva alakulnak ki a szervezetben, vagyis az a személy, aki felvette a védőoltást, ekkor válik védetté a már említett négy vírussal szemben. Egyelőre még influenzamegbetegedéseket nem regisztráltunk, ehhez még korán van, de novemberben már várható. Éppen ezért kell most október folyamán felvenni a vakcinát – magyarázta Nebojša Bohucki, és hozzátette, hogy pontos számokkal még nem rendelkezik, de az érdeklődés nagy a védőoltás iránt. Főleg a nyugdíjasok oltják be magukat az influenza ellen.

A szakorvostól megkérdeztük azt is, hogy azok, akik felvették az influenza elleni védőoltást, felvehetnek-e egy másikat is, ha időközben elkészül a koronavírus elleni oltóanyag. Nebojša Bohucki elmondta, hogy egymás után több vakcina is felvehető. Szabadka területén több akciójuk is van, melyek során egymás után több védőoltást is beadnak a polgároknak.