2024. április 25., csütörtök
EB-PÓTSELEJTEZŐ

Karnyújtásnyira az Európa-bajnokság

Magyarország Izlanddal, Szerbia Skóciával küzd meg a kontinensbajnokságért
A bolgárok jobbak voltak, mégis a magyarok nyertek (Fotó: Beta/AP)

A bolgárok jobbak voltak, mégis a magyarok nyertek (Fotó: Beta/AP)

A Marco Rossi szövetségi kapitány irányította magyar válogatott legnagyobb sztárjai – Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik – nélkül is könnyedén, 3:1-re nyert az Eb-pótselejtező 1. fordulójában Bulgária ellen. Az idegenben vívott találkozón hiába szurkoltak a helyszínen a bolgároknak, a magyar nemzeti tizenegy állta a sarat, és kitűnő helyzetkihasználással jutott tovább. A meccs előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon ki pótolja Szoboszlait a kezdőben. A választás Kalmár Zsoltra esett, aki egy gólpasszal és egy góllal hálálta meg Rossi bizalmát. A magyarok Orbán Willi révén a 17. percben kerültek előnybe: a Leipzig védője egy szöglet után meglehetősen furcsa mozdulattal juttatta kapuba a labdát. A hazaiak ezután aktívabban futballoztak, Bulgária főleg a széleken veszélyeztetett. A második félidő legelején Kalmár megpattanó szabadrúgása eldöntötte a mérkőzést, a vendégeknek pedig még a videobíróval is szerencséjük volt: a játékvezető előbb tizenegyest ítélt a bolgároknak, de a VAR-vizsgálat után kiderült, hogy a szabálytalanság a tizenhatoson kívül történt, így csak szabadrúgás következett. A 75. minutumban a csereként beálló zentai Nemanja Nikolić kiválóan helyezkedett, és senkitől sem zavartatva fejelt a hálóba. A 3:0 akár végeredmény is lehetett volna, de a 89. percben a hazaiak még szépítettek, ez azonban a továbbjutás szempontjából már semmin sem változtatott. Sokatmondó a magyarok teljesítményéről a szövetségi kapitány nyilatkozata: „Boldog vagyok, mert sikerült továbbjutnunk, és természetesen nagyon örülök a győzelemnek. Másrészt azonban nem örülök annak, hogy milyen stílusban futballoztunk. El kell ismerni, hogy a bolgárok jobban játszottak a mérkőzés egyes periódusaiban, mi viszont szerencsések voltunk, ennek köszönhetően nyertünk. Gyenge játékkal jó eredményt értünk el.”

Szerbia dolga ennél jóval nehezebbnek bizonyult. Ljubiša Tumbaković legénysége óriásit küzdött Norvégia ellen, a Sasok egyetlen nagy szerencséje, hogy a válogatottban helyet kap egy bizonyos Sergej Milinković-Savić. A találkozó egészen a hajráig 0:0-ra állt, ám a 82. perc legelején Milinković-Savić egy szabadrúgás után jókor volt jó helyen, és 4 méterről az üres kapuba rúgta a játékszert. A szerbek ekkor már azt hihették, megvan a továbbjutás, de a norvégok a finis előtt egalizáltak, így kétszer tizenöt perces hosszabbítás következett. A harmincperces thrillerben a hazaiak még egy ajtó-ablak helyzetet is elpuskáztak, a 102. minutumban pedig ismét a Lazio játékosa volt eredményes: a mindent eldöntő gólt Milinković-Savić leheletfinom emeléssel szerezte.

Az Eb-pótselejtező utolsó, 2. körét november 12-én rendezik. Magyarország a Romániát 2:1 arányban felülmúló Izlanddal, Szerbia az izraelieket tizenegyesekkel kiütő Skóciával küzd meg az Eb-részvételért.

Eb-pótselejtező, 1. forduló: Grúzia–Fehéroroszország 1:0, Bosznia-Hercegovina–Észak Írország 1:1 (11-esekkel: 3:4), Bulgária–Magyarország 1:3, Izland–Románia 2:1, Észak-Macedónia–Koszovó 2:1, Norvégia–Szerbia 1:1 (hosszabbítás után 1:2), Skócia–Izrael 0:0 (11-esekkel 5:3), Szlovákia–Írország 0:0 (11-esekkel 4:2). A következő forduló párosításai: Magyarország–Izland, Észak-Írország–Szlovákia, Szerbia–Skócia, Grúzia–Észak-Macedónia.

Barátságos mérkőzések: Ciprus–Csehország 1:2, Dánia–Feröer szigetek 4:0, Ausztria–Görögország 2:1, Olaszország–Moldova 6:0, Németország–Törökország 3:3, Portugália–Spanyolország 0:0, Hollandia–Mexikó 0:1, Svájc–Horvátország 1:2, Franciaország–Ukrajna 7:1, Oroszország–Svédország 1:2, Anglia–Wales 3:0.