2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Világcsúcsok Valenciában

ATLÉTIKA

Világcsúcsot futott férfi 10 000 méteren az ugandai Joshua Cheptegei és női 5000 méteren az etióp Letesenbet Gidey a valenciai atlétikai viadalon szerda este. A Világcsúcsok napja elnevezésű versenyen a 24 éves Cheptegei 26:11,02 perc alatt ért célba. A régi, 26:17,53-as rekordot az etióp Kenenisa Bekele tartotta 2005 óta. A női 5000 métert a 22 esztendős Gidey 14:06,62 perccel teljesítette. A korábbi, 14:11,15-ös csúcs 2008 óta állt, és honfitársa, Tirunesh Dibaba nevéhez fűződött.

KÉZILABDA

A Fradinak játszania kell

Az FTC női kézilabdacsapatának kálváriája még szeptember közepén kezdődött, amikor két játékos koronavírus-fertőzöttsége miatt anélkül kellett hazautazniuk Norvégiából, hogy lejátszották volna a kristiansandi Vipers elleni Bajnokok Ligája-találkozót. A karanténkötelezettség és további pozitív tesztek miatt a csapat azóta sem lépett pályára, előbb elhalasztották a Metz elleni BL-csoportmeccsüket, majd a Szombathely elleni hazai bajnokit is. Az egészséges, negatív teszttel rendelkező játékosok a múlt héten kezdtek újra edzeni, a létszám alaposan megcsappant, az európai szövetség (EHF) azonban bejelentette, további halasztáshoz nem járul hozzá, így a zöld-fehéreknek a keretüktől függetlenül le kell játszaniuk az október 11-én Dániában az Esbjerg elleni találkozót.

Obradović a Naisa élén

A niši Naisa női csapatának vezetősége a minap bejelentette, az új idényben SvetislavJovanović helyett a válogatott szövetségi kapitánya, Ljubomir Obradović irányítja majd az együttest. Jovanović 17 évet töltött az első csapat kispadján, nyert hazai bajnokságot, négy szerb kupát és Chellenge-kupát is lányokkal. A továbbiakban az utánpótlás irányítása lesz a feladata.

Obradović klubedzőként korábban inkább férficsapatoknál tevékenykedett, legnagyobb sikerét még 1996-ban a Crvena zvezdával érte el, vezetésével a hazai bajnokságot és a kupát is megnyerte a gárda. Később Portugáliába szerződött, ahol zsinórban hat (2009–2015) országos bajnoki titulust gyűjtött a Portóval. 2014 és 2016 között Montenegró férfiválogatottjának szövetségi kapitányaként dolgozott, 2016-ban került a szerb női nemzeti csapat élére.

VÍZILABDA

Újra játékban az OSC

Két hónap után a Varga Dániel vezette OSC is bemutatkozott a magyar férfi vízilabda-bajnokságban, a budapesti együttes az ötgólos Európa-bajnok, Manhercz Krisztián vezérletével 18:3-ra nyert a Tatbánya otthonában. Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban a gárda több tagja is megfertőződött a koronavírussal, így rendre halasztani kellett a mérkőzéseiket, sőt a magyar kupa négyes döntőjében sem szerepelhettek. Cseh Sándor, az OSC szakmai igazgatója a szerdai találkozót megelőzően elmondta, az egyik játékosukat tüdőembóliával továbbra is kórházban kezelik, állapota stabil, de orvosi felügyeletre szorul, egy másik sportoló pedig tüdőgyulladással otthon gyógyul. Hozzátette, terveik szerint november elejére az elmaradt meccseik zömét sikerül pótolni.

A szerdai csoportkör további mérkőzésein a Vasas magabiztosan nyert Pécsett, míg a Debrecen megszerezte első pontját a Szeged ellen.

A 2. fordulóból pótolt Szolnok–BVSC találkozó a vártnál jóval izgalmasabbra sikeredett, a fővárosik tartották a lépést a listavezetővel, remek csapatjátékuknak köszönhetően a végjátékban sem szakadtak le. A Szolnok ugyan rendre vezetett, a BVSC-nek viszont mindig akadt egyenlítési lehetősége. Még három másodperccel a lefújást megelőzően is egalizálhattak volna, Gyárfás Tamás keze azonban megremegett a büntetőnél, így az éllovas, ha nehezen is, de otthon tartotta a 3 pontot.

A 8. forduló: Tatabánya–OSC 3:18, Pécs–Vasas 10:16, Debrecen–Szeged 9:9. A 2. fordulóból pótolt mérkőzésen: Szolnok–BVSC 13:12.