2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

A francia bajnok duplázott

Viszonylag nyugodt, se túl hosszú, se túl nehéz szakasszal folytatódott Dél-Olaszországban a Giro d’Italia, a nap szökése is hamar kialakult három hazai, illetve egy ausztrál kerekessel (Bais, Frapporti, Zana, Whelan). Előnyük egy időben megközelítette a tíz percet is, de a mezőny Peter Sagan csapata, a Bora-Hansgrohe vezetésével fokozatosan bedarálta az éllovasokat. Az utolsó negyvenesen belül több kisebb emelkedőt kellett megmászni, de ezeken nem szakadt meg lényegesen a főmezőny, amely 15 kilométernél fogta meg a legkitartóbb Whelant. Az utolsó trükkös, kanyargós és emelkedős kilométereken minden a helyezkedésen múlott, majd a hajrában Arnaud Démare elsöprő erejű robbantására senkinek nem volt válasza. Valter Attila azonos idővel, 29. helyen zárt.

Végeredmény, 6. szakasz (Castrovillari–Matera, 188 km): Arnaud Démare 4:54:38 óra, Michael Matthews, Fabio Felline, Juan Sebastián Molano, Davide Cimolai a. i. stb. Az összetett állása: João Almeida 22:01:01 óra, Pello Bilbao +43, Wilco Kelderman +48, Harm Vanhoucke +59 mp, Vincenzo Nibali +1:01 perc stb.

BRABANT NYÍL

Javított a világbajnok

Második versenyét már nem rontotta el a friss vb-győztes Julian Alaphilippe, aki a nem régi Liège–Bastogne–Liège-t a célvonalban ünnepelve bukta el. A francia ezúttal a belgiumi Brabant Nyíl (La Flèche Brabançonne) elnevezésű egynaposon jó érzékkel a győztes szökéssel támadott a rövid emelkedőkkel nehezített terepen, a sprintben pedig a holland nagyágyúnál, Van der Poelnál is erősebb volt. Peák Barnabás 77. lett (+7:05), Kusztor Péter nem fejezte be a versenyt.

Brabant Nyíl, végeredmény (Leuven–Overijse, 197 km): Julian Alaphilippe 4:36:52 óra, Mathieu van der Poel, Benoît Cosnefroy a. i., Sonny Colbrelli +13 mp, Warren Barguil a. i. stb.