2024. április 25., csütörtök

„Bagoly mondja verébnek”

Orbán: Baloldali reflex, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak

„A jövő év felénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A kormányfő jelezte, az EU – így Magyarország is – eurómilliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig úgy állnak, hogy nem lesz ez hamarabb, mint a következő év közepe.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Van mögöttünk hét hónap, és van előttünk hét hónap, tehát mostantól kifelé megyünk (…), egy-két hónap, és akkor kezdhetjük vágni a centit. A szabadulás

május-június-július tájékán ér Magyarországra” – mondta.

Katarina Barley német EP-alelnök Magyarországot érintő bírálataira – például a korrupcióval kapcsolatban – a miniszterelnök úgy reagált: „évtizedek óta úgy megy, hogy ha a baloldal veszélyes embert lát – nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó –, akkor megpróbálja levadászni”. Felidézte, 1989-ben azt terjesztették róla a kommunisták, hogy fehér Mercedesszel jött haza Oxfordból.

Baloldali reflexnek nevezte, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak, ami szerinte hatékony, mert az emberek mindig magukból indulnak ki, és azt ugyan nem tudják, történt-e korrupció, de hogy történhetett volna, az biztos.

„Persze az ember aztán kiáll az igazáért, megvédi magát, a végén választást nyer, én is azért ülök most itt” – tette hozzá Orbán Viktor.

Közölte: német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon, „bagoly mondja verébnek”.

„Ausztriára ha rápillantok, vagy itt vannak a németek” – fogalmazott, megemlítve azt a globális pénzmosási botránysorozatot, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll.

A korrupció ügyében okoskodó skandinávoknál bedőlt két-három akkora bank, hogy az magával rántott több kisebbet – tette hozzá.

Ezért nem szereti – folytatta –, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők – csak azért, mert nyugatiak – hibátlanok például korrupcióban, a közép-európaiak pedig – csak azért, mert közép-európaiak – korruptak.

„Ez nem felel meg a valóságnak. Egyikünk sem hibátlan, de egyikünk sem eleve bűnös” – mondta, úgy összegezve: a magyar gazdaságban jól hasznosultak a beruházott EU-s összegek.

A miniszterelnök a nemzetközi támadások közös nevezőjének Soros Györgyöt nevezte, aki – mint mondta – megveszi a nyugat-európai politikusokat, hogy pénzt keressen, növelje a befolyását.

„Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő tenyeréből esznek” – tette hozzá, mondván, hogy ez az igazi korrupció.

„Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt, és majd ha kiteszik őt, akkor az a korrupció elleni harc komoly lépése lesz” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Soros Magyarország megbüntetésére szólította fel az EU-t, a kormányfő azt felelte: „nyílt csata van, bent vannak az emberei, és kiadta a parancsot”.

A kormányfő közölte: a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Věra Jourová bizottsági alelnökkel.

„A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll” – szögezte le a rádióinterjúban Orbán Viktor.