2024. április 18., csütörtök

A hétvégén tartják a Nemzeti Vágtát

Interneten követhető a kétnapos verseny, a Duna televízió közvetíti vasárnap a döntőket

Az idén a Nemzeti Vágta is rendhagyó lesz, a versenyt a járványhelyzet miatt a szervezők közönség nélkül rendezik meg a hétvégén a Hősök terén. Az eseményről ugyanakkor nem maradnak le a lovassportok iránt érdeklődők, a Duna televízió élő közvetítésben számol be a futamokról.

A koronavírus-járvány miatt idén nem lesznek lelátók, kizárólag a Hősök terén lesz az esemény, a szokásos pálya vonalvezetése mellett – mondta el az MTI tudósítása szerint Ladányi Kovács Zoltán, a Lovasshow kft. ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Hozzátette: idén 72 lovas fogja összemérni az erejét a Hősök terén. Szombaton lesznek az előfutamok, amelyekről a Duna televízió többször élőben is bejelentkezik.

Ladányi Kovács Zoltán szerint a sok esélyes miatt nagyon izgalmasnak ígérkezik a verseny: 12 olyan lovas van, aki bejuthat a középfutamokba, és mindössze csak 5 mehet közülük a döntőbe.

Az eseményen lovas magasugrató országos rekordkísérlet is lesz. Ezenkívül lesz kocsitoló verseny és fogatvágta, amelyen különleges régi szkíta harci szekeret mintázó kocsik indulnak – ismertette a programot Ladányi Kovács Zoltán.

Hozzátette: a Nemzeti Vágtán, amellyel a szervezők gróf Andrássy Gyula előtt tisztelegnek, idén is megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő Kishuszár Vágtát, valamint a nemzetközi futam sem maradhat el, amelyet ezúttal Magyarországon élő külföldi lovasok részvételével rendeznek meg. A mezőnyben többek között Mexikó és India képviselője is rajthoz áll.

A kétnapos eseményt a www.mediaklikk.hu oldalon követhetik a nézők, ezenkívül a Duna televízió vasárnap 15 órától 17.30-ig két és fél órás élő közvetítésben számol be a döntőkről.

A versenyen most is több vajdasági versenyző és lótulajdonos lova fog szerepelni. Pál Károly és Kósa Sándor a szeptember 29-ei online sorsolás alapján összeállították és elküldték lapunknak az idei vágta vajdasági érdekeltségeinek a listáját, és hogy hányadik előfutamban láthatjuk őket a interneten vagy a televízió képernyőjén. A listát újfent közöljük.

3. előfutam – Békéscsaba (Cékus Noémi a Coprával)

4. előfutam – Temerin (Nagy Arnold a Fantáziával, aki a harmadik aranyérme megszerzéséért indul a versenyben)

5. előfutam – Oromhegyes (Dudás József a Londonnal) és Mezőberény (Vámos Mercédesz Kósa Sándor lovával, a Déva Jutkával)

6. előfutam – Szabadka (Báló Attila a Montanával)

10. előfutam – Zenta (Gulyás Szabolcs a Déva Szándékkal) és Kishegyes (Cékus Attila a Bessie-vel)

11. előfutam – Látrány (Kövesdy Zsolt Kósa Sándor lovával, a Pipaccsal)

12. előfutam – Érd (Szőke Tamás Hugyik Attila lovával, az Áprilissal)