2024. április 20., szombat

Az EU számít Szerbiára

A szerb államvezetés szerint a bírálatokat a reformokra való felszólításként kell értelmezni

Miután csütörtökön hivatalos szerbiai látogatása során Ana Brnabić kormányfővel, Aleksandar Vučić államfővel, az európai csatlakozásokat támogató ellenzéki pártok képviselőivel és a civil szervezeteket tömörítő Európai Uniós Nemzeti Konvent tagjaival is egyeztetett Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, pénteken sem szűnt az Európai Bizottság tisztségviselőjének útjával kapcsolatos vélemények közlése.

Aleksandar Vučić államfő úgy fogalmazott, Szerbia készen áll az uniós követelmények teljesítésére, de kitart amellett, hogy jó kapcsolatokat ápoljon továbbra is Oroszországgal és Kínával, hagyományos partnereivel. Az államfő szerint a bizottság által az országjelentésben kritizált témakörök közül az ország már több esetben is lépett, a média helyzetének javításán, mint mondta, állandóan dolgozik, de tisztában van azzal, hogy további lépésekre van szükség. Mint mondta, nagy előrelépést értek el a rendőrség és a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) együttműködésének köszönhetően az újságírókat fenyegetők beazonosítása és megbüntetése terén. Hozzátette, hogy ugyanakkor olyan elvárásokat is támaszt az ország elé az EU, amelyekhez tagállamai sem tartják magukat. Feltette a kérdést, hogyan lehet, hogy Emmanuel Macron francia elnök a helyhatósági választásokon is kampányt folytathat nevével, Szerbia esetében ugyanez már problematikus. Az ország készen áll az igazságszolgáltatást ért bírálatok elfogadására is, noha maga nem egészen biztos abban, hogy a függetlenségben vannak a gondok, szerinte inkább a hatékonyság terén.

Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter úgy nyilatkozott, hogy az országjelentést a reformok végrehajtására való felszólításként kell értelmezni, az EU pedig azért szólította erre fel Szerbiát, mert számol vele, szükségesnek tekinti az integrációját. Szerbia, tette hozzá, felelősségteljes politikát folytatott eddig is, ezután is ezt teszi, politikai és gazdasági téren is megbízható partner marad. Nem kell attól tartani, amit ellenzéki politikusok jelentettek ki, miszerint az országnak sikertelenek lesznek a csatlakozási törekvései. Ilyesmiről szó sincs, nyomatékosította a miniszter. Pozitívnak nevezte, hogy a hazai politikai körökben eltérően értelmezik az országjelentés tartalmát, ez is azt támasztja alá, hogy demokratikus társadalom vagyunk. A lényeg nem változik, fűzte hozzá, azt pedig a dokumentumban leírtak alkotják.