2024. március 29., péntek

Megújuló elektronikus rendszerrel a járvány visszaszorítása érdekében

Jövő héten elkezd működni az állami szervek új, integrált elektronikus rendszere, amely a járvány elleni hatékonyabb küzdelemben hivatott segíteni – áll abban a közleményben, melyet a szerb kormány sajtóirodájából juttattak el a médiának.

Az új rendszer célja, hogy az állami szervekkel való, illetve az azok közötti kommunikáció minél hatékonyabb legyen. Mostantól például az egészségügyi felügyelőség elektronikus formában is kiállíthatja a végzéseket, illetve ezeket elektronikus úton juttathatja el az érintett polgároknak, hogy utóbbi lehetőség elsősorban az egészségügyi ellenőrzést teszi hatékonnyá, egyebek mellett az elkülönülés elrendelésének és betartatásának a tekintetében. A felhatalmazott felügyelőség a szabálysértési feljelentést hétfőtől elektronikus úton is eljuttathatja az illetékes bíróságnak.

Több, a járványellenes küzdelemben kiemelt fontosságú állami szervet, például az egészségügyi és az igazságügyi minisztériumot, valamint a Belügyminisztériumot, továbbá a határrendészetet és az egészségügyi felügyelőséget kapcsolták össze egy elektronikus rendszerbe.

Az euprava.gov.rs honlapon a polgárok néhány napja elektronikus formában is időpontot igényelhetnek a PCR-teszt elvégzésére, Szerbia-szerte 22 település 26 laboratóriumában – eddig több mint 8 ezer polgár élt ezzel a lehetőséggel.

Az www.e-zdravlje.gov.rs honlapon az országba hazatérő polgárok megtalálják a járványügyi kérdésekkel kapcsolatos önérékelési kérdőívet. Természetesen a teszt azon polgárok számára is hasznos lehet, akik arra kíváncsiak, a jelentkező tüneteik a Covid-19 betegséggel állhatnak-e összefüggésben.