2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Felfelé ívelő járványgörbe

Hétfőtől hatékonyabb elektronikus egészségügyi ellenőrzés

Tovább növekedett az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma az országban, a pénteki járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6933 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 173 eredménye volt pozitív (2,49 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 21 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 1 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 761-re növekedett.

A helyzetelemző sajtótájékoztatón közzétett adatok értelmében jelenleg 301 személyt gyógykezelnek kórházban, tízzel többet, mint egy nappal korábban. A járvány kezdete óta 1.186.650 koronavírus-tesztet végeztek el az országban és 34.517 személynek a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.

Darija Kisić Tepavčević és Mihajlo Jovanović (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević és Mihajlo Jovanović (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettesének elmondása szerint a csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában azonosított 173 fertőzött közül „6-an a 0 és 10 év közötti korosztályba tartoznak, 8-an 10 és 20 év közöttiek, 23-an 20 és 30 év közöttiek, 40-en 30 és 40 év közöttiek, 23-an 40 és 50 év közöttiek, 28-an 50 és 60 év közöttiek, 26-an 60 és 70 év közöttiek, 14-en 70 és 80 év közöttiek, míg egy személy 80 évnél idősebb”. Ezek a mutatók hitelesen szemléltetik, hogy elsősorban a munkaaktív, valamint a fiatalabb korosztály fertőződik, egyrészt társadalmi aktivitásaik miatt, másrészt pedig azért, mert feltehetőleg ők tartják be a legkevésbé az óvintézkedéseket, jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: az a jó, hogy a fertőzöttek számának a növekedésével egyidejűleg egyelőre nem növekszik a súlyos eseteknek a száma. Ennek ellenére a szakértők aggasztónak tartják a fertőzöttek számának a növekedését, hiszen ez azt jelenti, hogy ismét több személy terjesztheti a vírust, emelte ki Darija Kisić Tepavčević, majd megismételte a korábbi kijelentést, hogy tekintettel az évszakra, feltehetőleg tovább terjed a vírus, ám amennyiben a polgárok betartják az óvintézkedéseket, minimálisra lehet csökkenteni a következményeket.

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a folytatásban a diákokkal kapcsolatos aktuális mutatókról számolt be. A tanévkezdés óta, péntekkel bezárólag, 98 diáknak a szervezetéből mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét, közülük 61-en általános iskolások, míg 37-en középiskolások. Ezen a héten 17 gyermek szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, közülük 9 általános iskolás diák, míg 8-an középiskolások.

A szakértő a továbbiakban újságírói kérdésre válaszolva az idősek és felnőttkorúak otthonainak a lakóira tért ki, kiemelvén, hogy megérti az elkeseredettséget és elégedetlenséget, hiszen ezeknek a létesítményeknek a lakói március óta nem hagyhatják el azokat. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy miért fontos éppen ennek a korosztálynak a kiemelt védelme és miért helyezik majd feltehetőleg az ezeknek a létesítményeknek a tekintetében hatályos korlátozásokat utolsóként hatályon kívül, tette hozzá Darija Kisić Tepavčević.

A márciustól azonosított fertőzötteknek, a lélegeztetőberendezés segítségére szorulók és az elhalálozottak számának görbéje (Illusztráció: Beta)

A márciustól azonosított fertőzötteknek, a lélegeztetőberendezés segítségére szorulók és az elhalálozottak számának görbéje (Illusztráció: Beta)

Ami a járványügyi intézkedések és korlátozások esetleges szigorítását illeti, a szakértő kifejtette: a leghatékonyabb intézkedések a jelenleg is alkalmazottak, egyelőre nem merült fel a kijárási tilalomhoz hasonlóan rigorózus intézkedéseknek az elrendelése.

HATÉKONYABB ELLENŐRZÉS

Mihajlo Jovanović, az IT és Elektronikai Közigazgatási Iroda igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jövő héten elkezd működni az állami szervek új, integrált elektronikus rendszere. Utóbbinak az a célja, hogy az állami szervekkel való, illetve az azok közötti kommunikáció minél hatékonyabb legyen. Mostantól például az egészségügyi felügyelőség elektronikus formában is kiállíthatja a végzéseket, illetve ezeket elektronikus úton juttathatja el az érintett polgároknak, magyarázta Mihajlo Jovanović, hozzátéve, hogy utóbbi lehetőség elsősorban az egészségügyi ellenőrzést teszi hatékonnyá, egyebek mellett az elkülönülés elrendelésének és betartatásának a tekintetében. Mint hozzátette, a felhatalmazott felügyelőség a szabálysértési feljelentést hétfőtől elektronikus úton is eljuttathatja az illetékes bíróságnak.

Több, a járványellenes küzdelemben kiemelt fontosságú állami szervet, például az egészségügyi és az igazságügyi minisztériumot, valamint a Belügyminisztériumot, továbbá a határrendészetet és az egészségügyi felügyelőséget kapcsolták össze egy elektronikus rendszerbe, emelte ki Mihajlo Jovanović, majd arra is emlékeztetett, hogy az euprava.gov.rs honlapon a polgárok néhány napja elektronikus formában is időpontot igényelhetnek a PCR-teszt elvégzésére, Szerbia-szerte 22 település 26 laboratóriumában – eddig több mint 8 ezer polgár élt ezzel a lehetőséggel.

ÚJ COVID-GYÓGYSZER ÉRKEZIK

Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva korábban megerősítette, hogy Szerbia is vásárolt remdesivir hatóanyagú, a Covid–19 gyógyítása során alkalmazott gyógyszert, amelyet hétfőtől kezdenek meg kiosztani az egészségügyi intézmények között. Rendkívül drága gyógyszerről van szó, amelyet a Covid–19 bizonyos szakaszaiban lehet alkalmazni, ám csakis akkor, ha azt jóváhagyta az illetékes orvosi bizottság, tette hozzá Sanja Radojević Škodrić, majd újfent arra kérte a polgárokat, hogy minél többen igényeljék az influenza, valamint a pneumococcus elleni védőoltást – utóbbi a cseppfertőzéssel terjedő pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzésére szolgál.

A napokban újabb szállítmány pneumococcus elleni védőoltás érkezett az országba, a vakcinát első körben a veszélyeztetett kategóriákba sorolható polgárok kapják meg, akik számára kötelező az immunizáció, tette hozzá a RFZO igazgatója, emlékeztetvén, hogy ezek az állapotos nők, továbbá a krónikus megbetegedésben szenvedő, 65 évnél idősebb polgárok, akik idősek otthonainak a lakói, valamint a veszélyeztetett egészségügyi dolgozók. Miután mindenki megkapta a védőoltást, aki számára az kötelező, azok következnek, akik számára különösen indokolt ez a vakcina, hangsúlyozta Sanja Radojević Škodrić, hozzátéve, hogy az említett kategóriák számára ingyenes a vakcina.