2024. március 29., péntek

Minden ötödik fiatal dolgozónak csökkent a bére

Az állam által előirányzott gazdaságvédelmi intézkedések sokat segítettek a munkaadóknak és a munkavállalóknak a világjárvány kitörése óta. Ennek ellenére minden kedvezőtlen hatást ezek a gazdasági segélycsomagok sem tudtak semlegesíteni. Erre mutatnak rá az eredményei annak a kérdőívnek, amelyet a közelmúltban a Szerbiai Független Szakszervezek Szövetsége végzett el a volt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság ma már függetlenedett egykori tagköztársaságaiban – írja a Večernje novosti napilap.

A felmérés szerint a világjárvány kitörése óta minden ötödik fiatal dolgozónak csökkent a fizetése. A fiatalok egyharmada a magánszektorban dolgozik. A megkérdezett cégeknek mindössze a 11 százaléka számolt be keresetnövekedésről az ágazatukban.

A fiatalokat leginkább olyan, a munkahellyel és a munkavégzéssel kapcsolatos problémák zavarják, mint amilyen a munkavégzéshez szükséges technikai eszközök hiánya, a nem meghatározott munkaidő, a családi és a magánéleti tevékenységekre fordítható idő hiánya, a kollégákkal és az ügyfelekkel való nehéz kommunikáció, a munkáltatók által meg nem térített költségek növekedése, fokozott szorongás az aggasztó hírek miatt.

A kérdőív eredményei szerint a járvány kitörése óta a dolgozók száma Szerbiában nem változott, egyedül Szlovéniában és Horvátországban történt jelentősebb számú elbocsátás. A heti munkaóraszám átlaga azonban a járvány következtében az elmúlt időszakban csaknem 5 órával csökkent Szerbiában. Ezek szerint az adatok szerint a korábbi heti 37,6 munkaóra átlag 32,7-re csökkent. Eközben azoknak a fiatal munkavállalóknak az aránya, akik a járvány előtt heti 40 munkaóránál többet dolgoztak, 19,3 százalékról 45,5 százalékra nőtt.