2024. március 28., csütörtök

A folytonosság a fejlődés kulcsa

A temerini Dobosi-gazdaság idén is megpályázza a Prosperitati Alapítvány földvásárlási támogatását

A magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési stratégiát megvalósító Prosperitati Alapítvány az idén meghirdetett IX. pályázati körben 5 kiírást tett közzé. A pályázati lehetőségek közül még a földvásárlási támogatást lehet kérelmezni. A dokumentációt október 31-ig adhatják át a jelentkezők.

Az alapítvány tavaly mintegy 2000 hektár termőföld megvásárlásában segített a vajdasági magyar gazdáknak. A pályázók között volt a temerini Dobosi-gazdaság is. A többnemzedékes földműves család ily módon további 17 hektárral növelte a tulajdonában levő termőföldterületet – mondta el megkeresésünkre Dobosi Dénes termelő.

– A szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak. Ők még kis területeket műveltek, mellette pedig egy vendéglőt is tartottak. Édesapám korán elhunyt, így 18 éves koromban, még iskolás voltam, amikor átvettem a gazdaság vezetését. Csupán 11 hold termőföld megmunkálásával kezdtük, ezenkívül még néhány holdat béreltünk is mellé. A feleségemmel együtt lassan, évről évre, fokozatosan vásároltuk fel a földterületeket. A csaknem 40 év alatt több mint 110 hektár termőföldre sikerült bővíteni a tulajdonunkat. Jelenleg emellett bérlünk is 200–300 holdnyi területet, ezen gazdálkodunk. Három gyermekünk is szépen kiveszi a részét a munkából, hisz számukra is ez jelenti a megélhetést, de folyamatosan foglalkoztatunk 2-3 munkást is – mesélte a temerini termelő.

Dobosiék tavaly pályáztak először a Prosperitati Alapítványnál, ekkor adódott ugyanis lehetőségük arra, hogy egy újabb, nagyobb földterülethez jussanak Temerin határában.

Dobosi Dénes (Fotó: Tóth D. Lívia)

Dobosi Dénes (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Az akkor érvényben levő pályázati feltételek szerint a vásárolt földterület értékének a 30 százalékáig térítette meg a költségeket az alapítvány. Temerin községben azonban jóval magasabb a termőföld ára, mint amennyit a hektáronkénti legmagasabb értékként az alapítvány elismer, így esetünkben a költségek 17 százalékát térítették meg. Sokaknak ez gondot okoz: problémát jelent ugyanis, hogy különböző árak alapján kategorizálják a vásárolt földterületeket. A legmagasabb értékkel az adóalap meghatározásánál találkozhatunk. Egy következő ár az, amin ténylegesen hozzá lehet jutni a termőföldhöz, ez szerepel az adásvételi szerződésben. A pályázásnál viszont egy harmadik értéket határoz meg az alapítvány, azaz legfeljebb 1.200.000 dinárt ismernek el egy hektárnyi terület felső árhatáraként. Ennyiért azonban Temerinben nem lehet földhöz jutni, s ez a támogatottság arányának a csökkenéséhez vezet. Egyrészt ez problémának tekinthető, másrészt viszont érthető, hogy a pályázati feltételekkel korlátok között kell tartani a visszaélések lehetőségét. Számunkra nem jelentett különösebb gondot, hisz mindenféleképpen terveztük bővíteni a gazdaságot, így örültünk annak, hogy ehhez segítséget kaptunk.

A csaknem 29 millió dinár értékű befektetést 5 millió dinárral támogatta az alapítvány – emelte ki a családfő. Idén Dobosiék úgy döntöttek, hogy a visszatérített összegből újabb fölterületeket vásárolnak, így további 5 hold termőföldhöz jutottak. A befektetéseket folytatni szeretnék, így a vásárolt területek alapján újra gyűjtik a pályázathoz szükséges dokumentációt. Dénes felesége, Ildikó elmondta, hogy a mindennapi kötelességek mellett nem egyszerű beszerezni a szükséges papírokat, főként azért, mert szinte mindenért Újvidékre kell utazni. Megéri azonban utánajárni, hisz a magyar kormány által nyújtott támogatással folyamatosan tud fejlődni a gazdaság – hangsúlyozta Ildikó.

Korábban Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta lapunknak, hogy az idei évre sikerült olyan pályázati konstrukciót kialakítani, amely továbbra is a pályázók érdekeit szolgálja, de minimalizálja a pályázati rendszer kijátszásának lehetőségét. A visszaélés csökkentésére irányuló törekvéseket sikerült úgy formálni, hogy mégse legyenek olyan szigorúak, ami elrettenthetné a potenciális pályázókat – mondta az ügyvezető.