2024. április 19., péntek

Kampány indult a sertéspestis megfékezésére

Az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése szempontjából a magas kockázatú országok csoportjába sorolta Szerbiát az Európai Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (EFSA). Képviselői közölték: az élelmiszer-biztonsági hatóság kampányt indított Délkelet-Európa kilenc országában, köztük Szerbiában, hogy tudatosítsa a fertőzésveszélyt, és rámutasson a megelőzés fontosságára. Azokat az országokat kapcsolják be a kampányba, melyeket az EFSA 2019-ben ,,aggasztó térség” gyűjtőnéven emlegetett, mivel a környékükön már jelentős kárt okozott az ASP.

Az ügynökség adatai szerint Szerbiában 2.782.000 házi sertés van, és évente 250.000–300.000 tonna sertéshúst termelnek. Becslések szerint az állam eddig több mint 8,2 millió dinár kártérítést fizetett ki azoknak az állattenyésztőknek, akiknek a sertéseit az ASP miatt le kellett ölni. Azóta, hogy augusztusban Szerbiában megállapították a veszélyes állatbetegség vírusának jelenlétét, az állategészségügyi felügyelőség 619 sertés megsemmisítését rendelte el – olvasható az EFSA közleményében.

Az afrikai sertéspestis vírus okozta fertőző állatbetegség, a ma ismert állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, és hatékony vakcina sem áll rendelkezésre. A megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírusa az embert nem betegíti meg, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet, ez pedig hatalmas gazdasági károkat okozhat az érintett országokban.