2024. április 24., szerda

Világbank: 3,5 helyett 3 százalékos GDP hanyatlás Szerbiában

A Világbank szerint a szerb gazdaság néhány éven át szolid növekedést mutatott, de a koronavírus-járvány miatt idén nem kerülheti el a recessziót. A pénzintézet frissített, októberi jelentése – amely a világ országainak gazdasági kilátásairól szól a koronavírus-járvány ideje alatt –, szerint Szerbia a tervezett 3,5 helyett 3 százalékos GDP hanyatlást jegyezhet.

Ami a környező országok gazdaságát illeti, összehasonlításképpen a Világbank közölte, hogy becslései szerint a legnagyobb visszaesés idén Montenegróban lesz, akár 12,4 százalékos is, a koszovói gazdaság 8,8 százalékkal eshet vissza, Albánia 8,4 százalékos, Horvátország 8,1 százalékos, Románia 5,7 százalékos, Bulgária 5,1 százalékos, Észak-Macedónia 4,1 százalékos, Bosznia-Hercegovina pedig 3,2 százalékos csökkenésre számíthat – tudta meg a Tanjug.

A koronavírusnak a szerbiai lakosságra és gazdaságra gyakorolt közvetlen negatív hatását a GDP mintegy 13 százalékát kitevő nagy költségvetési csomaggal mérsékelték, állapította meg a nemzetközi intézmény. Ennek az intézkedéscsomagnak köszönhetően nem emelkedett nagyobb mértékben a munkanélküliség, a második negyedévben pedig a GDP 6,4 százalékos éves csökkenése alacsonyabb volt a szomszédos országokéhoz viszonyítva.

Jövőre a Világbank a szerb gazdaság mérsékelt, 2,9 százalékos növekedésére számít, ugyanakkor leszögezi, hogy a GDP növekedése 2022-ben és 2023-ban visszatérhet a pandémiát megelőző szintre.

A Világbank szerint Szerbia számára az a legfontosabb, hogy tovább dolgozzon a magánszektor fejlesztésén, vagyis hogy teremtse meg a jobb üzleti feltételeket, és mérsékelje a bürokráciát.