2024. április 25., csütörtök

A valóság különösebb a képzeletnél

Butterer Kiss Márta diákját is díjazták

A 65. Sterija Játékok színházi rendezvénysorozat keretében a látogatók gyermekmunkákból kiállítást is láthattak. A Szerb Nemzeti Színházban, a Jovan Đorđević színpad előtti belépőben az álarc, a kosztüm és a bábok ötletes, szépen megtervezett és kidolgozott alkotásai mosolyogtak a színházkedvelőkre.

Sara Vučić díjazott ruhája (Bozsoki Valéria felvétele)

Sara Vučić díjazott ruhája (Bozsoki Valéria felvétele)

– Ez a tematikus tárlat a Sterija Játékok leghűségesebb kísérőjeként immár 61. alkalommal valósult meg, bizonyítva, hogy a valóság különösebb a képzeletnél – mondta Goran Ibrajter, a Sterija Játékok Fesztiváli Központjának szerkesztője, aki köszönetet mondott a diákoknak és a pedagógusoknak, hogy gyermekalkotásokkal az idén is széppé varázsolták a fesztivált.

Ljubica Tankosić a Vajdasági Gyermekek és Fiatalok Képzőművészeti Központjának a képviseletében emlékeztetett arra, hogy ez az év nagyon nehéz és kihívással teli volt mind a diákok, mind a mentoraik számára. Ennek ellenére a közös, áldozatos munkának köszönhetően nem szakadt meg a szép hagyomány, és ebben az évben is megvalósult a tervezett kiállítás. A zsűri örömmel fogadta az igen színvonalas munkákat, azokból 87-et választott a kiállításra, és tizenkét tanulót díjazott. A színpad témára az alkotók közül a legjobb munkát Jovana Stevanović, a belgrádi Szent Száva Gimnázium elsős diákja készített, mentora Dražen Vračar. Maszkjáért első díjat a hatéves Stefan Knežević kapott, vele a Kreativa Art Leštane műhelyben a mentora, Mika Lovre dolgozott. A második helyezett Marfa Grišina, az Újvidéki Gyermekművelődési Központ Képzőművészeti Műhelyének tanulója lett, a harmadik pedig a negyedikes Natalija Jovanović, akinek ugyancsak Mika Lovre a mentora a Vrčini Képzőművészeti Műhelyben. A legjobb ruháért Aleksandra Ivković fővárosi, kilencéves tanulót díjazták, mentora Irena Jovanović, a belgrádi Irija.art tanára, a második helyezett Sara Vučić, a belgrádi Ćiribu-ćiriba Képzőművészeti Műhely diákja, mentora Dragana Malušić, a harmadik pedig Vidak Glođović lett, mentora Irena Jovanović. A báb témájára elsődíjas munkát készített Andrea Veselinović, a kamenicai J. J. Zmaj Általános Iskola 6. osztály tanulója, második díjas Mihajlo Savić, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola 6. osztályának tanulója lett, akinek mentora Butterer Kiss Márta. Az ötéves Mina Todorov kezébe került a harmadik díj. Ő a Kreativa Art Leštane műhelyben Mika Lovre tanárnő növendéke. A diákmunkák gyűjteményéért Mika Lovre és Irena Jovanović tanárnőt díjazták.