2024. március 29., péntek

Senki sincs egyedül!

A depresszióról középiskolásoknak

A Nem vagytok egyedül elnevezésű kampány keretében az Április 7. Egészségügyi Középiskolában tribünt tartottak a szorongásról és a depresszióról.

A Nem vagytok egyedül elnevezésű programsorozat tribünjén a szorongásról és a depresszióról hallhattak előadásokat, vallomásokat a résztvevők (Ótos András felvétele)

A Nem vagytok egyedül elnevezésű programsorozat tribünjén a szorongásról és a depresszióról hallhattak előadásokat, vallomásokat a résztvevők (Ótos András felvétele)

A tribünön többek között felszólalt Aleksandra Plavišić, a Szív Központ képviselője, Dobrila Marković, az OPENS képviselője, valamint Bojana Božić dizájner, aki évek óta depresszióval és szorongással küzd.

Marković elmondta, hogy az OPENS szervezet a toleranciáért és a sokszínűségért száll síkra, majd kifejtette: a szervezet ingyenes tanácsadással foglalkozik, bárki szabadon jelentkezhet.

– Fontos hangsúlyozni, ha valaki mentális gondokkal küzd, ne gondolja azt, hogy egyedül van, mert minden problémára van megoldás. Az ilyen tribünök kiváló alkalmak arra, hogy az érdeklődők megtudjanak minden szükséges információt azzal kapcsolatban, kihez fordulhatnak abban az esetben, ha depresszióval vagy szorongással küzdenek. Mivel a tribün sok érdeklődőt vonzott, a legközelebbi találkozókon a pszichológiai tanácsadásról tartunk majd előadásokat – mondta Marković.

Aleksandra Plavšić, a Szív Központ pszichológusa azt üzente a résztvevőknek, hogy ha szorongást éreznek, forduljanak minél előbb a Központhoz, mert sajnos a fiatalok elhalálozásának a második leggyakrabban előforduló oka az öngyilkosság. – Egyre több olyan személy keres fel bennünket, aki egyedül érzi magát, akinek nincs kivel megosztani gondjait, ezért fontos a kampány üzenete: senki sincs egyedül! Habár a fiatalok többségének sok barátja van, mozgalmas a társadalmi életük, de ezzel egy időben úgy érzik, hogy problémáik nem olyan „vészesek”, ezért nem osztják meg azokat másokkal. Nagyon fontos a szorongó személyeknek segíteni, támogatni kell őket, azt kell érezniük, hogy senki sem ítéli el őket, és hogy elfogadják őket olyannak, amilyenek. Természetesen bátorítani kell őket arra, hogy szabadon forduljanak segítségért – magyarázta Plavšić.

A Dnevnik napilap szerint a fiatalok számára érdekesnek bizonyult Bojana Božić dizájner vallomása és előadása is, aki 12 éve küzd a depresszióval és a szorongással.

– A depresszió nagyon sok komplikációval jár, rengeteg testi és pszichikai tünete van (feszültség, szorongás), amelyek meggátolják az embert abban, hogy rendesen funkcionáljon. Én úgy küzdök ellene, hogy rendszeresen járok orvoshoz, és betartom az előírt terápiát. Nem jó, ha előítéleteink vannak azokkal szemben, akik szorongással küzdenek. Azt szeretném, ha mások tanulnának az én tapasztalataimból. Sokáig nem osztottam meg senkivel a gondjaimat, szőnyeg alá söpörtem őket, ezért rengeteg stresszes helyzet alakult ki az életemben – mondta Božić.