2024. április 19., péntek

Fejlesztések, beruházások Topolya község falvaiban

Jól halad a gunarasi közösségi terem bővítése – Bácskossuthfalván 1400 méteres hosszúságban felújítják az ivóvízhálózat vezetékeit

Tegnap délelőtt Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere és a községi tanács tagjai ellátogattak Gunarasra és Bácskossuthfalvára, hogy megtekintsék a folyamatban lévő beruházásokat. Gunarason a civil központ udvarában lévő közösségi terem bővítésén és fejlesztésén dolgoznak. Ez egy komoly projektum, amely a helyi közösség forrásaiból és az önkormányzat támogatásából valósul meg. A beruházás kapcsán a Szatmári Adrián elmondta, hogy az nem csak a gunarasiak számára fontos.

A bővülő közösségi terem megtekintése Gunarason (Lakatos János felvétele)

A bővülő közösségi terem megtekintése Gunarason (Lakatos János felvétele)

– Folyamatban vannak a munkálatok a gunarasi civil központ bővítésén, és ezt a projektumot Topolya község költségvetéséből finanszírozzuk. Az eddig 120 férőhelyes objektumot most 200 férőhelyesre fogjuk kibővíteni. Ez a terem nemcsak a gunarasi lakosok számára nagyon fontos, hanem a környékbelieknek is, ugyanis számos rendezvényt itt tartanak. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben is támogatni kell az efféle beruházásokat. Már többször elmondtuk, hogy az önkormányzat számára nagyon fontos, hogy minden helyi közösség egyformán tudjon fejlődni. Ezért a célokat és a beruházásokat a jövőben is közösen fogjuk meghatározni a helyi közösségek tanácsaival – mondta a polgármester, majd hozzáfűzte, hogy a gunarasi projektum összértéke 17 millió dinár, és a munkálatoknak november elejére kell befejeződniük.

A közösségi terem bővítésének célja, hogy megkönnyítse a helyi közösség civil szervezeteinek az életét – számolt be a médiának Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

– Nagyon aktív civil szervezeteink vannak, amelyek minden télen számos eseményt és bált szerveznek. Eddig is ebben a teremben dolgoztak, de nagyon szűk volt a hely, maximum 120 vendéget tudtak fogadni. Ez kevésnek bizonyult az elmúlt időszakban, s emiatt fogtunk neki a bővítésének. A fejlesztés ötlete három évvel ezelőtt merült fel, s azóta nem valósítottunk meg komolyabb beruházást, mert erre a projektumra spóroltunk. Az önkormányzat több mint 5 millió dinárral támogatta a beruházásunkat, mivel nekünk nem lett volna elegendő forrásunk. Így jöhetett létre ez a projektum – számolt be Csorba, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség területén 12 aktív civil szervezet működik. A faluból szinte mindenki tagja valamely egyesületnek, és aktívak az emberek. Ez azért jó, mert nem a helyi közösségnek kell megszerveznie az eseményeket, a civil szervezetek megteszik ezt, a helyi közösség csak mögéjük áll, és támogatja őket anyagilag – mondta a tanácselnök.

A közösségi terem bővítése várhatóan november elejére elkészül, ami azért fontos, mert így a téli hónapokban már aktívan tudják használni – tudtuk meg Csorba Ottótól, aki arról is szólt, hogy a következő beruházás a civil központ udvarának átalakítása lesz. Erre azért van szükség, hogy a tűzoltójármű könnyebben ki tudjon állni a garázsból. Emellett tervben van egy járda építése a Dózsa György Általános Iskolától a temetőig, és a jövő évben multifunkcionális sportpályát szeretnének létesíteni az iskola mögött. Jelenleg az említett beruházások tervein dolgoznak, amelyek vélhetően decemberre készülnek el. Ezt követően a helyi közösség tanácsa el fogja dönteni, hogy melyik projektum kap prioritást – számolt be a tanácselnök.

BÁCSKOSSUTHFALVA: MEGÚJULÓ IVÓVÍZHÁLÓZAT

A lerakódásokkal teli, több évtizedes azbesztcement csövek műanyagra való cseréje zajlik Bácskossuthfalván. A markológép és a munkások jelenleg a József Attila utcában végzik a teendőket. A munkálatokat tegnap megtekintette Szatmári Adrián polgármester és a községi tanács tagjai.

A községi tanács tagjai a bácskossuthfalvi József Attila utcában az ivóvízhálózat korszerűsítésén végzett munkálatoknál (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A községi tanács tagjai a bácskossuthfalvi József Attila utcában az ivóvízhálózat korszerűsítésén végzett munkálatoknál (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Célunk, hogy a község valamennyi településén javuljon a polgárok életminősége. Ennek érdekében Bácskossuthfalván – és több más településen is – fejlesztési projektumban gondolkodunk, az egyik a település ivóvízhálózatának felújítása. Ezt megelőzően adtuk át korábban az újonnan kifúrt ivóvízkutat – nyilatkozta a polgármester, aki elmondta azt is, hogy jelenleg Topolyán a szennyvízelvezető hálózat bővítése, kiépítése zajlik, és folyamatban van a zárt medence építése.

– A következő időszakban a Május 1-je utcában szeretnénk a közutat korszerűsíteni, új parkolókat építeni Topolyán. Az idei évre ennyi lenne a nagyobb beruházás, a többi tervünkkel már megvárjuk a következő évet, amit megelőz még idén a községi költségvetési keret módosítása – hangsúlyozta a polgármester.

Seffer Attila, a községi tanács tagja, Bácskossuthfalva helyi közösségének tanácselnöke elmondta, hogy az ivóvízhálózat korszerűsítését 2017-ben elkezdték, de mivel nagy, illetve költséges munkáról van szó, lépésekben tudnak haladni.

– Ebben a fázisban 1400 méteren cseréljük le a régi azbesztcement csöveket. Túl vagyunk a Reki irányából a Koplalón át húzódó fővezeték cseréjén. Bácskossuthfalva mintegy 40 kilométeres ivóvízhálózattal rendelkezik, ebbe beleértendő a lakóházakhoz vezető vezetékrendszer is. A beruházás értéke 8,3 millió dinár, ezt részben Topolya község költségvetésének fejlesztési eszközeiből biztosítjuk, valamint a tartományi mezőgazdasági titkársághoz benyújtott nyertes pályázatunknak köszönhetően tudjuk fedezni. A titkárságtól közel 6 millió dinár értékben nyertünk forrásokat. A szerződés értelmében a munkálatok 20 százalékát, vagyis az áfát a helyi közösségnek kell biztosítania – mondta el a tanácselnök, mint ahogy azt is, hogy a szerződésben foglaltak alapján e hónap 31-éig kell pontot tennie a munkálatok végére, ugyanakkor a kivitelező ígérete szerint hamarabb teljesíti a megbízatását.

A falu másik legfontosabb beruházása a Rekreációs Központban folyik, ugyanis megkezdték a több mint 200 négyzetméteres alapterületű legújabb medence kiépítését. Most az alapozó munkálatok zajlanak. Emellett folyamatban van a Teleház, illetve a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókjának is otthont adó épület felújítása a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével, a helyi közösség hozzájárulásával.

A falu tanácselnöke elmondta azt is, hogy az elmúlt hetekben sikerült Bácskossuthfalva utcáin valamennyi kátyút betemetni. A hosszú távú tervekről Seffer Attila hangsúlyozta, hogy a cél a hálózat fennmaradt részének a korszerűsítése, hogy minél hamarabb befejeződhessen az új medence kiépítése.