2024. április 16., kedd

Javarészt az önkormányzat fizette a hídjavítást

Az adai határban felújították a Kalocsa-csatornán átívelő betonhidat, amely a tartományi vízgazdálkodási közvállalat tulajdona

Ada község önkormányzata és a tartományi vízgazdálkodási közvállalat közösen finanszírozta az adai határban lévő Kalocsa-csatorna felett átívelő betonhíd felújítását, amely 2,4 millió dinárba került. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy az összeg 80 százalékát a helyi önkormányzat fizette, a maradékot a tartományi vízgazdálkodási közvállalat. A munkálatokat szeptember derekán kezdték meg, miután a helyi termelők már korábban kérték a híd felújítását, mivel az használhatatlanná vált. A munkálatok keretében sor került a híd oldalainak újrakövezésére és a hídkoszorú újrabetonozására, ami lehetővé teszi a mezőgazdasági gépek biztonságos áthaladását.

– A helyi földművesek kezdeményezésére lépett az önkormányzat a tartományi vízgazdálkodási közvállalat irányába, amely az említett híd tulajdonosa. Elfogadták a javaslatunkat, hogy Ada község hajlandó 80 százalékát kifizetni a munkálatoknak, illetve a tartomány a 20 százalékát. Így közös erővel valósítottuk meg a 2,4 millió dinár értékű beruházást, amely biztonságosabbá teszi a földműveseknek az Adai nagy úton való közlekedését. A hídra napokon belül felkerül egy biztonsági korlát, amely megakadályozza a járművek esetleges lecsúszását a hídról, és ezzel ez a beruházás teljes egészében be lesz fejezve. A betonhíd az Adai nagy úton található, amely az adai határban a legforgalmasabb dűlőút. Az idő megtette a hatását, és bizonyos betonelemek már letörtek, omlásnak indultak, ezért nem volt biztonságos az átjárás a hídon. Manapság a modern mezőgazdasági gépek, akár egy kombájn vagy egy traktor, jóval nagyobb súlyúak, mint korábban voltak, amikor ez a híd épült, ezért úgy láttunk, hogy veszélyes rajta az átjárás – közölte a polgármester.