2024. április 16., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szoboszlai nélkül is csodát várunk

Bulgáriában kell nyerniük a magyaroknak az Európa-bajnoki álmokért

Azt tudtuk, hogy a koronavírus-helyzet alapjaiban forgatja fel a sportvilágot, és ez alól a labdarúgás sem lesz kivétel. De az biztos, hogy a lehető legrosszabbkor ütött be a krach Salzburgban, ahol a magyar válogatott talán legfontosabb kulcsembere, Szoboszlai Dominik játszik.

A magyar válogatott edzése (Fotó: MTI)

A magyar válogatott edzése (Fotó: MTI)

Miután az osztrák bajnok három labdarúgója is megfertőződött a koronavírussal, ezért a keret minden tagja karanténba került, és a klub egyik játékosát sem engedi el hazája válogatottjához. A hírt a magyar szövetség is megerősítette, így aztán Marco Rossinak nem lesz egyszerű dolga a mai, szófiai, Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn.

Akadtak már rossz hírek is, de az már csak a szerbek és az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést érintik: a lipcsei Gulácsi Péternek és freiburgi Sallai Rolandnak ugyanis idő előtt vissza kell majd térniük klubjaikhoz. Sallai egyik meccsen sem játszhat, Gulácsinak pedig a Szerbia elleni mérkőzést követően kell távoznia, erre azért van szükség, hogy a karanténszabályt betartva pályára tudjanak lépni a következő német bajnokin.

Ilyen előzmények után mit lehetne várni a mérkőzéstől? Látva a bolgárok elképesztően gyenge mérlegét, csakis győzelmet. Az ellenfél ugyanis legutóbbi 16 mérkőzése közül mindössze egyszer nyert – tavaly november 17-én, a legutóbbi Eb-selejtezőn 1:0-ra verte otthon a cseheket. Ugyanakkor a helyi sajtó abban bízik, hogy Georgi Dermendzsiev 2019. októberi kinevezése óta akadtak biztató momentumok, annak ellenére, hogy a szakembernek sem fényes még a kapitányi statisztikája (egy győzelem, egy döntetlen és három vereség).

Ugyanakkor az valóban előrelépésnek tekinthető, hogy Bulgária szeptember elején az írekkel 1:1-es döntetlent játszott otthon úgy, hogy a vendégek a 92. percben egyenlítettek, majd három nappal később úgy kapott ki Walesben 1:0-ra, hogy a házigazda a 94. percben gyötörte be a győztes találatot. Nem véletlen, hogy az enyhén felívelő forma és a hazai pálya előnye azt súgta két legenda, Hriszto Sztoicskov és Krasszimir Balakov számára, hogy ezt a mérkőzést nem lehet elbukni otthon.

Azt Marco Rossi, a magyarok szövetségi kapitánya is elismerte, hogy vannak körülmények, amelyek a hazaiakat segítik, ugyanakkor megfelelő hozzáállással és motivációval elérhetjük a céljainkat.

Ismerjük ellenfelünk erősségeit és gyengéit is, bízom a játékosaim képességeiben, és tudom, hogy megfelelő hozzáállással, a kidolgozott taktika betartásával sikeresek lehetünk Szófiában. Nincs nagy különbség a két csapat között, a hazai pálya és a szurkolók riválisunkat segítik, de győzni megyünk Bulgáriába, mindent megteszünk annak érdekében, hogy megnyerjük a meccset. Megvan a tervünk a kezdő tizenegyre, szerencsére most a megszokottnál több opciónk is van különböző posztokra, ami kellemes gondokat okoz a csapat összeállítását tekintve” – mondta.

Szoboszlai hiányát enyhítheti Nego Loic beválogatása, a Fehérvár futballistája a FIFA eddigi szabályainak értelmében nem játszhatott a magyar válogatottban, mivel korábban pályára lépett tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is. A FIFA szeptemberi kongresszusa azonban több változtatást is elfogadott, így a magyar állampolgársággal is rendelkező játékos ott lehet a pályán.

Ami intő jel lehet: a magyarok 45 éve nem győzték le a bolgárokat. A felek eddig 22-szer meccseltek, a magyarok 12-t, a bolgárok 5-öt nyertek meg, ötször döntetlen született.

Vendégként még messzebb nyúlik a nyeretlenség: a magyar válogatott legutóbb 1957-ben győzött Bulgáriában. Az azóta lejátszott négy idegenbeli találkozón három vereség és egy döntetlen a mérleg, ráadásul egyik meccsen sem sikerült gólt szerezni, ellenben kilencet kapott a magyar csapat.