2024. március 29., péntek
EB-PÓTSELEJTEZŐ

Csodatinik a szerbek ellen

Többszöri halasztás után ma este (20.45) rendezik meg a 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőjét, amelyen Magyarország mellett Szerbia is pályára lép. A Sasok a pótselejtező első körében idegenben Norvégiával mérkőznek, győzelem esetén pedig a Skócia–Izrael párharc továbbjutójával küzdhetnek meg a kontinenstornán való részvételért.

Ha a két válogatott múltját nézzük, egyértelmű a szerbek fölénye: a 15 mérkőzésből 10-et a szerbek nyertek, a két döntetlen mellé pedig három norvég diadal párosul. A koronavírus-járvány miatt egyik csapat sem mondhatja el magáról, hogy elegendő meccsrutinja lenne, hiszen 2020-ban mindössze két tétmeccsen léptek pályára a futballisták – mindkétszer a nemrég rajtoló Nemzetek Ligájában. Az esélyeket illetően lehet vitatkozni, olyannyira, hogy a világ legnagyobb fogadóirodái is döntésképtelenek. A közel azonos erőviszonyok összecsapásánál a legtöbb helyen mégis norvég továbbjutást prognosztizálnak. Mindezzel a norvég válogatott nem ért egyet, így a találkozót megelőző sajtótájékoztatón az esélyesség terhét inkább Szerbia vállára helyezték. A hazaiak középpályása, Elyounoussi úgy nyilatkozott, Ljubiša Tumbaković legénysége az ágrajz ezen szakaszán egyértelműen a legerősebb a négy válogatott közül.

Kétségtelen, hogy csapatszinten a szerbek jó gárdának számítanak, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy Norvégia soraiban ott lesz két pofátlanul fiatal tehetség is, akik pillanatok alatt eldönthetik a mérkőzést. Az egyik csodatini nem más, mint a Salzburgból induló, jelenleg Dortmundban futballozó Håland, aki közel kétméteres magassága mellett figyelemre méltó gyorsasággal rendelkezik, és nem úgy tűnik, hogy csupán egyszezonos csoda lenne. A 20 éves támadó a Bundesligában három mérkőzésen 4 gólt rúgott és 1 asszisztot adott, a német Szuperkupában bevette a Bayern kapuját, és a válogatott legutóbbi meccsén is duplázott. Ahhoz, hogy hozzá eljusson a labda, valószínűleg Ødegaard, a Sociedadtól idén a királyi Real Madridhoz visszakerülő támadó középpályás fog a legtöbbet tenni. A 22 éves szőkeség kiemelkedőt nem nyújtott a La Liga szezonkezdetén, Zidane mégis számít rá.

S ha már Real Madrid! A szerb válogatottban a pályán lesz Luka Jović, így tehát két csapattárs nézhet farkasszemet egymással. Sokatmondó Ødegaard kijelentése, miszerint Jović a héten Spanyolországban leginkább azon aggódott, vajon nem lesz-e túl hideg az északi országban, ami a Sasok megbénulását okozhatja.

A fentebb említett párharcokon kívül Grúzia–Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország, valamint Észak-Macedónia–Koszovó és Szlovákia–Írország összecsapás lesz műsoron.