2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Gúvad

Időnként nyelvjárási szavakkal bővül a köznyelvi szóállomány. A XX. század második felében terjedt el a székely guvad ige kigúvad származéka (hosszú ú-val). Ma is használják, általában a szemre vonatkoztatva: Aztán rájöttem, hogy miért is gúvad ki a szemük. – Már mindenkinek gúvad ki a szeme az éhségtől. – Addig tömjék magukat zabkásával, tojással és vajas kenyérrel, míg ki nem gúvad a szemük. – Ahogy nem gúvad ki a szemünk egy szoros öleléstől, úgy egyéb vonatkozásban sem hasonlítunk egy rajzfilmfigurához. – A scannelt nagylapos magazinok (Elixir, Chip stb.) többsége is nagyítás és scrollozás nélkül nézhető, végre nem gúvad ki a szemünk. – Pár név, amikre feltételes reflexként gúvad ki a trendközeli popra érzékeny szem: The Stranglers, Ian Brown, Does It Offend You, Yeah? – A mai autós szem nem gúvad ki az új BMW X5-ös láttán, a típus egyértelmű előnyeit lakva ismeri meg az ember.

Székelyföldön és Segesváron a guvad vagy kuvad ige alapjelentése ’hámlik, lehámlik, leválik’ (fa kérge, gyümölcs tokja, vakolat a falról). Olykor ’kibújik’ értelemben is élnek vele A guvad a dülled szinonimájaként is használatos. A hasonló hangzású duvad jelentése ’omlik’.

Az utóbbi évtizedekben a köznyelven beszélők is élnek a gúvad igével (’dülled, mered’ jelentésben, megnyújtva az u-t), kezd felzárkózni a kigúvad mellé, habár gyakorisága jóval kisebb: Az a sejtelmes félhomály a romok között, mikor gúvad a szemem mint az állat, hogy 400 m-re az ott saját vagy ellenség. – Nagy pixelhalmazban mindig jobban gúvad a szemem. – Dagadnak az arcukon az erek, gúvad a szemük. – Éreztem, ahogy gúvad a szemem. – Gúvad a szemem a képernyő előtt. – Legnagyobb see-thru-k avagy amikor zoomolsz de nagyon, és gúvad a szemed. – Tempó 15 km/h, gúvad a szemem, hogy még véletlenül se tévesszem el, biztos ki van írva valahova. – Gúvad a szeme, mint a macskának, amikor belepiszkít a mákdarálóba… – De rohadtul gúvad a szemem. Csak nem oda ahova kell. – Gúvad a szemgolyó de nem a pálinka miatt. – Pitét evő lányok, nádszálderekúak, láttatokra szemem vágyakozva gúvad! – Minden szálat elvarr, méghozzá olyan meglepő fordulatokkal, olyan eleganciával, hogy az embernek csak úgy gúvad a szeme. – Annál szebb lesz a minta, annál lassabb megcsinálni, és annál jobban gúvad a szem munka közben.

Kivételesen nem emberi szem az alanya a mondatnak: Ennek az adónak a hírére egyelőre a telekomnak a szeme gúvad a fejébe feltolult vértől. – Nem tudom, miért gondolják az emberek, hogy jó ötlet vakuval fotózni valakit, aki egész nap a félhomályban gúvad, hogy lássa is, mit csinál.