2024. március 29., péntek

Várják a gyakornokok jelentkezését

Változott az Első fizetésem kormányprogram ütemterve

A mojaprvaplata.gov.rs oldalon tegnap megnyitották a lehetőséget arra, hogy a tapasztalattal nem rendelkező, középiskolai és egyetemi végzettségű fiatalok jelentkezzenek az Első fizetésem elnevezésű kormányprogramra.

A leendő gyakornokok november 8-ig pályázhatnak arra a 10 ezer munkahelyre, amely a szerb kormány támogatásával nyílik meg. A fiatalok jelentkezésével egyidejűleg a már bejelentkezett vállalatokat is kiértékelik, de ugyanebben az időszakban történik a munkaadók és a munkavállalók összekötése is. Legkésőbb november 27-ig véglegesítik a vállalatok és az első munkahelyükre pályázók névsorát, a szerződések aláírására pedig decemberben kerülhet sor – hozták nyilvánosságra az illetékesek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szakemberei szerint a kormányprogram iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt.

Mint ismeretes, a júniusban bejelentett, majd augusztus közepén hivatalosan is életbe lépett programra először a munkaadók jelentkezhettek. A közmédia értesülései szerint csaknem 10 ezer hazai cég mutatott hajlandóságot arra, hogy az államilag támogatott feltételek mellett munkahelyet teremtsen kezdőknek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 8500 munkaadó teljesítette a felhívás feltételeit – mondta el Zoran Martinović, a hivatal igazgatója.

– A cégek kiértékelése november 15-ig zajlik. A programra jelentkezett vállalatok 22 ezer munkahelyet teremtenének, így elég szoros válogatás elé nézünk – mondta Martinović. – Belgrád vonzáskörében a legnagyobb a kínálat, de Novi Pazarban, Nišben, Újvidéken, Kragujevacon, Jagodinán és Szávaszentdemeteren is nagy az érdeklődés a vállalkozók között új munkahelyek teremtésére. A munkaadók főként a feldolgozóipar, a kereskedelem és az adminisztrációs munkakörökben kínálnak lehetőségeket a kezdő fiataloknak, de az egészségügy és a szociális védelem terén is jelentős számú felajánlás érkezett. Elsősorban lakatosokat, hegesztőket, elektrotechnikai szakembereket, gépészmérnököket alkalmaznának, de az orvosok, nővérek, szociális dolgozók, kereskedők és könyvelők is jó eséllyel pályázhatnak. A munkáltatók főként középiskolai végzettségű fiataloknak nyújtanának lehetőséget, a felsőfokú végzettséget nem egész 30 százalékban jelölték be követelményként – részletezte a kínálatot az igazgató.

Martinović kiemelte, hogy a gyakornoki állásra egyidejűleg több munkaadónál is jelentkezhetnek a fiatalok, és nem korlátozzák az átadott kérelmek számát sem. Emlékeztetett, hogy a program célja, hogy az alkalmazott fiatalok a 9 hónapos állami támogatottság után is megtarthassák állásukat. Az említett időszak alatt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havonta 20 ezer dinárt utal át a középiskolai végzettségű fiatalok támogatására, egyetemi oklevéllel rendelkezők alkalmazása esetén pedig 24 ezer dinár a támogatás összege.

Több ízben is volt már szó arról, hogy az állam az Első fizetésem program megvalósítására kétmilliárd dinárt különített el a költségvetésből. A keretből 10 ezer gyakornoki állás létrejöttét kívánják támogatni.