2024. március 28., csütörtök

Kedvező exportlehetőség

Megnyílhat az indiai piac a szerbiai alma számára

Csütörtökön elindult az első almaszállítmány Indiába, és ha a felvásárlók elégedettek lesznek a minőségével, a szerbiai gyümölcstermesztők számára nagy lehetőség nyílik meg.

– Miután megvizsgálják az alma minőségét, számítani lehet arra, hogy az indiai piac teljesen megnyílik a szerbiai termelők előtt – nyilatkozta a Politika napilapnak Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, aki elmondta, először 8 konténernyi almát szállítanak.

Az idén februárban már szó esett arról, hogy Szerbia több árut is exportálhat Indiába. A legígéretesebb termékek között szerepel az alma, mivel India, habár az ötödik legnagyobb globális termelő, sok almát importál, az országban ugyanis több mint kétmillió tonnát fogyasztanak el ebből a gyümölcsből évente. Szerbia jelenleg az almatermés 80 százalékát Oroszországba exportálja, ez a hazai gyümölcstermelőknek még mindig a legjövedelmezőbb piac. A szakemberek azonban rámutatnak arra, hogy Szerbiának fontos lenne más piacokat is meghódítani, mivel Oroszország az elmúlt években saját almaültetvényeket létesített, és csökkenteni tervezi az almabehozatalát.

Nedimović kiemelte, hogy fontos új piacok felé nyitni. Rámutatott arra is, hogy az elmúlt két évben a vámvezetőséggel és az adóhatósággal való együttműködésnek köszönhetően nem szállítottak vissza egyetlen gyümölcsrakományt sem a nem megfelelő minősége miatt. Indiába legtöbb almát a nyáron Chile és Új-Zéland szállított ki, mivel az indiaiak egész évben szeretik fogyasztani ezt a gyümölcsöt. India ezenkívül Lengyelországból, Olaszországból, Törokországból, Spanyolországból és Belgiumból is importál almát. Az idén az almabehozatal növekedésére számítanak, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt a hazai termés mintegy 30 százalékkal csökkent, ezenkívül a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt gond volt a gyümölcs leszedésével is. Az országban főleg minőségi almában van hiány, ezért Szerbiával megállapodtak néhány konténer alma szállításáról, hogy megvizsgálják a szerbiai gyümölcs minőségét. Szerbia még egy alternatíva lehet, ahonnan India beszerezheti az almát.

Indiába eddig Szerbia még soha nem szállított almát, de a helyzet biztató. A szerbiai alma jelenleg helyettesítheti a lengyel almát, mivel Lengyelországban hirtelen felment az ára.