2024. március 28., csütörtök

Megtisztult az iskola

A múlt szombat délelőtti várostisztítási akcióból a Thurzó Lajos Általános Iskola tanárai és diákjai is kivették a részüket, és megtisztították az iskola környékét az eldobott szeméttől. Sambert Belec Anikó rajztanár, a Zöldülj, Zenta! képzőművészeti és környezetvédelmi csoport vezetője elmondta, hogy az iskola volt tanulói közül is többen csatlakoztak az akcióhoz.

– Mintegy negyvenöt diák részvételével zajlott a munka. A tanulókat Bilicki Renáta magyar-, Lévai Ibolya biológia-, Recskó Emma szerbtanár, valamint jómagam irányítottuk. Az iskola környezetében lévő utcákat, füves területeket tisztítottuk meg, legalább tizenöt zsák szemetet szedtünk össze – hangsúlyozta Sambert Belec Anikó, hozzátéve, az akción részt vettek a Zöldülj, Zenta! csoport tagjai, köztük Csabai Debóra, Mucsi Dávid, Nagy György Alexandra és Faragó Orsolya is.

A nyolcadik osztályba járó Debóra nem első alkalommal vett részt hasonló megmozduláson, és úgy látja, hogy a környezet megtisztítása mellett az akció közösségépítő eseményként is felfogható.

– Az osztályból heten voltunk ott, és együtt szedtük a szemetet. Jó alkalom volt arra, hogy több időt tölthessek a barátaimmal, miközben még a környezetet is szebbé tettük. Az én csoportomnak ugyan nem lett tele a zsákja, viszont aránylag sok szemetet gyűjtöttünk össze – fogalmazott Debóra.

Hasonlóképpen látja ezt a szintén nyolcadikos Dávid is, aki elmondta, hogy a három–öt fős csoportokban dolgoztak, és minden csoport kapott kesztyűt és szemeteszsákot.

– Nagyon jó, hogy megtisztítottuk szeretett iskolánkat, meg hogy közben együtt lehettem a barátaimmal. Remélem, több ilyen akción lesz még lehetőségem részt venni – mondta Dávid.

Alexandra hetedik osztályba jár, és mint lelkes környezetvédő ő is több alkalommal vett részt hasonló akciókban.

– Ez alkalommal iskolánk környékét jártuk körbe a tanárainkkal együtt, összeszedtük a szemetet, és takarítottunk. Ezzel szebbé és tisztábbá tettük a környezetünket, ami nagyon fontos, mert ezzel is óvni tudjuk a bennünket körülvevő természetet – fejtette ki véleményét Alexandra, akihez hasonlóan Orsolya is jól érezte magát a munkaakción.

– Együtt lehettem az osztálytársaimmal. Vettem már részt szemétszedő programon, és tagja vagyok a Zöldülj, Zenta! csapatának is. Szerencsére szép idő volt szombaton. Az iskola környékét takarítottuk, sok szemetet összegyűjtöttünk. Uzsonnát is kaptunk. Szívesen elmegyek máskor is – mondta Orsolya.