2024. április 19., péntek

A hősök tisztelete örök

Gróf Batthyány Lajosra emlékeztek Zentán

1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, a főrendi ellenzék vezérét, az első felelős magyar kormány volt miniszterelnökét.

Dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja koszorúzott (Herédi Krisztián felvétele)

Dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja koszorúzott (Herédi Krisztián felvétele)

A zentai városháza oszlopcsarnokában tegnap megtartott alkalmi rendezvényen kiemelten Batthyány Lajosra emlékeztek, akinek tiszteletére 2006 óta emléktábla áll Zenta legelőkelőbb épületének oszlopcsarnokában.

A nemzeti gyásznap alkalmából Homolya Ákos, a községi tanács városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke mondott ünnepi köszöntőt, amelyben arra emlékeztetett, hogy jó néhány fekete nap volt a magyar történelemben, ám talán egyik sem olvasztotta olyan egységbe a nemzetet, mint az aradi tizenhármak és az első magyar miniszterelnök kivégzésének napja.

– Mi, magyarok már megszoktuk, hogy ilyenkor, ősszel eltiport forradalmak nagyjaira emlékezünk. Ma már lassan hét nemzedék választ el bennünket 1848 hőseitől, ám szabadságvágyunk és eszményeik melletti kitartásunk semmit sem változott. Egy eszméért áldozták életüket, a magyar nemzet eszméje, a magyar szabadság és függetlenség eszméje volt az, amiért ők hittel és hűséggel harcoltak utolsó leheletükig. Ma már talán joggal bízhatunk abban, hogy az elődök harcát békévé oldó emlékezés jegyében telik el nemzetünk gyásznapja. De ez nem a koszorúk számán, harcias nemzeti szólamokon múlik elsősorban, hanem azon, hogy a hősök nevének elsorolása mellett szellemiségüket is meg tudjuk-e méltán idézni – fogalmazott Homolya Ákos.

A VMSZ nevében Juhász Attila és Sztantity Szebasztián koszorúztak (Herédi Krisztián felvétele)

A VMSZ nevében Juhász Attila és Sztantity Szebasztián koszorúztak (Herédi Krisztián felvétele)

A megemlékezés folytatásaként Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze Vörösmarty Mihály Előszó című versét szavalta el, majd a nemzeti gyásznapunkra való emlékezés tiszteleteként a jelenlévők megkoszorúzták gróf Batthyány Lajos emléktábláját. A mártírhalált halt hősök iránti megbecsülés jeléül Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Czikajló Gergely koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében ft. Paskó Csaba és Perpauer Attila, Zenta község önkormányzata nevében Szabó Dékány Zsófia és Rácz Szabó Márta, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Sztantity Szebasztián és Juhász Attila, a Magyar Mozgalom képviseletében Kókai Péter és Burány Katalin, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma nevében Czegledi Krisztina, a Rákóczi Szövetség képviseletében pedig Homolya Ákos helyezte el az emlékezés virágait.

A megemlékezést Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezte.