2024. április 19., péntek

Párizs fényei Újvidéken

Párizsban alkotó szerb művészek képeiből nyílt kiállítás a Városi Múzeum Külföldi Művészetek Gyűjteményeinek galériájában.

Vesna Iković, a Városi Múzeum igazgatónője magyarázatot fűz a kiállítás legértékesebb képéhez (Komáromi Dóra felvétele)

Vesna Iković, a Városi Múzeum igazgatónője magyarázatot fűz a kiállítás legértékesebb képéhez (Komáromi Dóra felvétele)

A Hatalmasok a fények városában elnevezésű kiállításon szereplő képek Dragoslav S. Marčić építész gyűjteményéből valóak. Ezúttal Vladimir Veličković, Petar Omčikus, Miloš Šobajić, Ljuba Popović, Bata Mihailović és Petar Lubarda festményeiből válogattak. A kiállítás érdekessége, hogy az alkotókból már csak egy van közöttünk, a legrégibb kép pedig a 18. században készült, így elmondhatjuk, hogy egyfajta keresztmetszetet kapunk a Párizsban élő és alkotó szerb művészek alkotásaiból. Az alkotásokon érdekes megfigyelni például azt, hogy hogyan hatottak egymásra az akkori művészeti iskolák, vagy hogy mennyire hordozzák a festmények ezeket a jegyeket.

Újvidék városa 500 ezer dinárt költött arra, hogy a kiállítás megvalósuljon. Dalibor Rožić, a Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja elmondta, hogy ezek a képek a szerb kultúrát egy újszerű perspektívából mutatják be. Véleménye szerint számos példa sorolható fel, hogy a francia és a szerb művészek milyen módon dolgoztak együtt, és ez is egy példa erre. Kiemelte továbbá, hogy a kultúra remek lehetőséget teremt arra, hogy az országok és a nemzetek között dialógust alakítson ki.

Dragoslav S. Marčić gyűjteménye majdnem 2500 festményből áll. A gyűjtő kifejtette a fény városa kifejezésre rájátszva, hogy a fény nélkül nincsenek festmények. Ha egy festményt a pincében vagy a padláson őrizgetünk otthon, vagy a múzeum eldugott raktáraiban tároljuk, akkor sokszor olyan, mintha az az alkotás nem is létezne. A gyűjtőknek ezért is nagy öröm, amikor az ilyen eldugott helyiségekből a képek kikerülnek valamelyik múzeum falára, ahol ismételten életre kelnek, ismételten látszanak, hiszen az alkotások azért vannak, hogy mindenki csodálhassa őket. – Azok a képek, amelyek eddig esetleg a homályban voltak, most újra a fényre kerültek, ezáltal is javítva mindannyiunk életminőségén. Hiszen kultúra nélkül nincs sem ország, sem történelem sem élet – hallottuk. Úgy értékelte, hogy a mostani gazdasági helyzet nyilván befolyásolja a kultúrát is, de nem szabad megfeledkeznünk annak jelentőségéről és továbbra is fenn kell tartani a kulturális kapcsolatot Európa és Szerbia között.

A kiállítás a nagyközönség számára mától tekinthető meg a Duna utca 27.-ben.