2024. április 19., péntek

Az aradi 13 emlékére

Kishegyesen az 1848/49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek
Juhász Bálint és Kerekes Zoltán elhelyezik a kegyelet virágait (Lakatos János felvétele)

Juhász Bálint és Kerekes Zoltán elhelyezik a kegyelet virágait (Lakatos János felvétele)

A kishegyesiek kedden este tartottak megemlékezést a 13 aradi vértanú tiszteletére. Az eseményt a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte. A megemlékezés egy szentmisével kezdődött a Szent Anna templomban, majd a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékműnél tartottak alkalmi műsort.

A megemlékezésen felszólalt dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezetőkonzulja, s elmondta, hogy minden generációnak megvan a maga feladata. Az 1848-as hősöknek az volt osztályrésze, hogy Magyarország szabadságáért fegyvert fogtak és végül az életüket adták, mondta dr. Csige, majd azzal folytatta, hogy a mostani generációknak már nem kell fegyveres harcokban részt venniük, így az a feladatuk, hogy a nemzetet, a családokat békében építsék, gyarapítsák. Európára most komoly külső nyomás nehezedik, s csak akkor marad meg a gát, amely megvéd tőle, ha a gát ezen oldalán is vannak, akik azt megtartják a gátat. A vezetőkonzul végezetül azt kívánta, hogy mindannyiunknak legyen ereje, elkötelezettsége, hogy békében is megtegyük azt, amire a hazának szüksége van.

Dr. Csige Gábor beszédet mond (Lakatos János felvétele)

Dr. Csige Gábor beszédet mond (Lakatos János felvétele)

Dr. Csige beszédét követően Vörös Julianna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnökhelyettese egy rövid történelmi visszatekintést mondott a szabadságharcról.

A megemlékezés során fellépet a Szajkó énekcsoport, Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és szavalója, valamint közreműködött a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület. Az alkalmi műsor végén a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében dr. Csige Gábor vezetőkonzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella tanácstag, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke és Kerekes Zoltán, a VMSZ tanácsának tagja, a tartomány nevében Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő, a kishegyesi önkormányzat nevében Sándor István alpolgármester és Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Vörös Julianna, tanácselnök helyettes és Németh Gábor tanácstag helyezte el a kegyelet virágait.

A nyugati temetőben tartott alkalmi műsort és koszorúzást követően a megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait a falu központjában lévő első és második világháborús emlékműveknél is, megemlékezve ezzel az elesett kishegyesi katonákról.