2024. április 16., kedd

Nagykunsági Alkotótábor másként

Módosított formában valósul meg a bácsfeketehegyi hagyományőrző, kézműves tábor

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület egyik nagy hagyományú rendezvénye a Nagykunsági alkotótábor, amit idén 25. alkalommal szerettek volna megtartani. A járványhelyzet azonban közbe szólt, és a tábort nem sikerült a nyáron, a szokásos formában megtartani. Az iskolakezdést követően azonban a szervezők úgy döntöttek, hogy sort kerítenek a jubileumi táborra, mondta el lapunknak Hajvert Lódi Andrea, az egyesület elnöke.

Népi játékokat tanulnak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

Népi játékokat tanulnak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

– Amikor szeptemberben elindult az oktatás, akkor úgy gondoltuk, hogy megpróbálkozunk egy módosított menettervvel valamit megvalósítani a 25. táborból. Úgy határoztunk, hogy október elején elkezdjük és kéthetente, minden szombat délelőtt elhívjuk a gyerekeket, hogy kicsit kézműveskedjenek és új dolgokat tudjanak meg az őseikről. Itt elsősorban a kunokról beszélünk, mivel Bácsfeketehegy egyike annak a három délvidéki településnek, ahol a nagykunságiak leszármazottai élnek – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy az idei évben igen gazdag programmal készültek.

– Mivel ez a 25. tábor, ezért nagyon sok programmal készültünk, a hagyományos kézműves foglalkozások mellett. Így pl. most hétvégén solymászok voltak a vendégeink, és arról tartottak élményjellegű előadást, hogy őseink valamikor hogyan vadásztak a sólymok segítségével. A jövőben sok ilyen élményjellegű előadást, foglalkozást tervezünk tartani, amik bővítik a gyerekek ismereteit a kunokról. Nagyon reméljük, hogy járványhelyzet engedni fogja, hogy végigmenjünk a tervezett úton, mivel a gyerekek nagyon igénylik ezt a tábort. Most főleg helybeli gyerekek vesznek rajta részt, és a szülők is szeretik, ha a gyerekek ebben részt vesznek – számolt be Hajvert Lódi Andrea, majd arról is szólt, hogy első alkalommal kb. 30 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Az alkotótábor mellett az egyesület szeretné megünnepelni, hogy a település 235 éves. Erre az alkalomra egy különleges műsort fognak összeállítani, amelyen az egyesület szakcsoportjai fognak fellépni. Ez is egy nagyon erős hagyományőrző és -ápoló rendezvény lesz, tudtuk meg az elnöktől.

A 25. Nagykunsági alkotótábor munkáját támogatja a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatási titkárság, a tartományi kulturális titkárság és Kishegyes község önkormányzata.