2024. március 29., péntek

A vértanúkra emlékeztek Adán

A nemzeti gyásznap alkalmából tartottak megemlékezést a katolikus temetőben

Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola, a Bartók Béla Zeneiskola és a Műszaki Iskola kedden az adai katolikus temetőben, az 1849-es feszületnél koszorúzási ünnepséget tartott a nemzeti gyásznap alkalmából az október 6-án kivégzett aradi vértanúk és Batthyány Lajos miniszterelnök emléke előtt tisztelegve.

Koszorúzás az 1849-es feszületnél (Csincsik Zsolt felvétele)

Koszorúzás az 1849-es feszületnél (Csincsik Zsolt felvétele)

A feszületnél, amelyet a Zentán 1849-ben kivégzett adai magyarok tiszteletére emeltek, koszorút helyezett el a Magyar Nemzeti Tanács nevében Péter Krisztina, Ada község önkormányzata képviseletében Tóbiás József és Búcsú Attila, a képviselő-testület elnöke és alelnöke, a Szarvas Gábor Könyvtár részéről Barna Kolozsi Valéria igazgató és Zaj Szilvia munkatárs. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Nagy Jenő helyezte el a kegyelet virágait, a Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezete képviseletében pedig Rigó Flórián, Szollár Zoltán és Szőke Edvárd.

A megemlékezésen a zeneiskola két tanára, Györe Szabolcs csellón és Hényel Gábor klarinéton játszotta el a magyar Himnuszt, valamint Berec Katinka, a Cseh Károly iskola diákja elszavalta Vörösmarty Mihály Szózat című versét.