2024. április 23., kedd

Rossz emlékeket idéző ellenfél

Harmincegy nappal azután, hogy a New York-i betonon, 11 játék után, párját ritkító és rossz emlékeket idéző módon ért véget kettőjük mérkőzése, Novak Đoković és Pablo Carreno a párizsi salakon is összekerültek. Egy hónapja a spanyol 6:5-re vezetett, és Novak a két játék közötti szünetben mérgében hátraütötte a labdát, telibe talált egy vonalbírónőt, amiért leléptették. Az volt a negyedik meccsük, és Carreno 3:1-re szépített. Đoković a ma 19 óra tájt kezdődő csatában vissza szeretne vágni, és Párizsban óhajtja bepótolni, hogy New Yorkban nem nyerte el 18. nagy serlegét.

Nem lesz könnyű, mert Carreno továbbra is nagyszerűen játszik. A spanyol magabiztosan győzte le a torna német meglepetésemberét, Daniel Altmaiert, és tisztában van vele, hogy Đoković ellen nem favorit, de nem is esélytelen.

Danielle Collins a harciasságának köszönhetően jutott tovább (Fotó: Beta/AP)

Danielle Collins a harciasságának köszönhetően jutott tovább (Fotó: Beta/AP)

A nap másik meccsén a másfél héttel korábbi hamburgi döntő visszavágója következik az ott győztes Andrej Rubljov és a magasabban rangsorolt Sztefanosz Cicipasz között. Párizsban mindketten magas szinten teljesítenek, esélyes nincs, bármilyen eredmény elképzelhető.

S amíg a férfiaknál az újoncok és meglepetéseket okozók – Sinner kivételével – a negyeddöntőig sorra elbuktak, a nőknél sok hívatlan maradt a nyolc között. Öten, Collins, Podoroska, Świątek, Siegemund és Trevisan aligha számíthattak ilyen szép menetelésre. Ráadásul világos volt, az sem lesz meglepetés, ha a felsoroltak közül valaki még borsot tör a nevesebb és esélyesebb Szvitolina, Kvitová és Kenin orra alá. Az első alkalma erre az ukrán származású argentin Nadia Podoroskának adódott, aki élt is vele. Nyolcszor nyerte el Szvitolina adogatását, és az elődöntőben a Świątek–Trevisan meccs győztesét várta.

Párizson kívül odafigyelhetünk Parmára is, ahol a challenger 2. fordulójában ma Györe László az indiai Sumit Nagallal mérkőzik.

PÁRIZS. – A Roland Garros nyolcaddöntőjében, férfiak: Carreno–Altmaier 6:2, 7:5, 6:2. Nők, nyolcaddöntő: Kenin–Ferro 2:6, 6:2, 6:1, Collins–Jabeur 6:4, 4:6, 6:4. Negyeddöntő: Podoroska–Szvitolina 6:2, 6:4.

PARMA. – A challenger 1. fordulójában: Ficovich–D. Petrović 6:3, 7:6.