2024. április 24., szerda
EGY GYAKORLÓ APA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Jöhet az ősz, meg a korona, mi berendezkedtünk!

Szép, nyárias volt az idő szeptemberben, aztán egy pénteki napon megérkeztek a felhők, és velük az ősz is. Az augusztusi költözködésünk óta sikerült berendezkednünk az új lakásban, és elkezdtük végre mindannyian élvezni a dolgot. Azért mondom, hogy végre mindannyian, mert azért volt mit elhelyezni, összeszerelni, szétpakolni stb., és ezeket a dolgokat természetesen Csillával mi ketten csináltuk. A gyerekek örvendeznek a nagy lakásnak, mindenkinek jutott szép szoba, de ezzel természetesen újabb kötelezettségek is jöttek. Saját maguk kell, hogy rendet rakjanak, porszívózzanak, szóval, ők rendezik saját kis királyságukat. Annak ellenére, hogy mindegyik gyerkőcnek jutott szoba, azt tapasztaltuk, hogy nagyjából mindig egy szobában tömörülnek össze. Leginkább Katánál vagy Márknál megy a buli, ők ketten állandóan együtt játszanak valamelyik zugban, aztán néha a nagyfiú, Előd is társul hozzájuk, ilyenkor kezdődik a haddelhadd. Egy idő után aztán összerúgják a port, miután mindenki elvonul saját kuckójába, de fél óránál tovább ritkán tart a harag, utána kezdődhet a show elölről.

A „korona-suli” egyelőre tartja magát, a tanév kezdetekor a pedagógusok és a szülők zöme is azon a véleményen volt, hogy jó lesz, ha szeptember közepéig, legfeljebb október elsejéig kihúzzák, aztán úgyis online oktatás lesz. A jóslatok nem igazolódtak be, a sulikban úgy tűnik jól megoldották az óvintézkedéseket, mindenesetre, országszerte kevés a fertőzött gyerek, a mi iskolánkban pedig nincs is. Előd már nyolcadikos, ők már megkaptak minden útmutatót az online oktatás megkezdéséhez, a koronavírus azonban egyelőre nem hajlandó terjedni (szerencsére), így marad a suliba járás. Ez egy csöppet sem jelent gondot, mi úgy vagyunk vele, hogy minél tovább járnak iskolába, annál jobb, hiszen ha jól meg is oldják, akkor sem lehet összehasonlítani az online oktatást a valódival.

A mostani lakásunk egy kissé messzebb van a sulitól, mint az előző, ezért új stratégiát kellett kidolgoznunk. Ebben, mondjuk, nem segített az sem, hogy a járványintézkedések miatt az iskolában megváltoztatták a váltásokat. Ez nálunk azt jelentette, hogy a három gyerek, három különböző váltásba került, ami jócskán megnehezítette a dolgunkat. Az egyikőjük reggel nyolcra megy, a másik fél tizenegyre, a nagyfiú pedig délután kettőre. A két kicsinél hetente váltakoznak a délelőtti váltások a reggelivel, aztán ember legyen a talpán, aki kikombinálja. Végül is megoldottuk, a manóknak tetszik, az a lényeg. Most újfent azzal riogatnak egyesek, hogy az esős, hűvösebb időjárás beálltával, terjedni kezd majd a koronavírus is, de őszintén szólva, nem nagyon érdekel bennünket, túléltünk már egyet s mást, berendezkedtünk új kuckónkban, aztán jöhet a mehet.