2024. április 25., csütörtök

Rendhagyó felolvasószínház

E hó 29-én a délvidéki magyar színjátszás ünnepe

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata már javában készül a délvidéki magyar színjátszás napjára. Október 29-én Branislav Nušić A gyászoló család című előadását láthatja a közönség Andrej Boka rendezésében. A járványügyi intézkedések miatt a délvidéki magyar színjátszás napja köré font rendezvénysorozat másmilyen lesz, mint korábban.

– Egy rövid műsorral megemlékezünk erről a jeles ünnepről, a felolvasószínház pedig a Pannon RTV-vel közösen jön létre, és a közönség a televízión keresztül követheti majd október 28-án – hallottuk Körmöci Petronellától, a társulat igazgatójától.

Brestyánszki Boros Rozália dramaturg arra hívta fel a figyelmet, hogy péntekig várják a drámákat az idei pályázatra: 

– Szeretném hangsúlyozni azt is, hogy egész évben nyitva áll a drámapályázatunk, amit a vajdasági magyar drámaírás ösztönzésére írunk ki. Holnap zárul az idei, addig is a munkákat az office@szabadkaiszinhaz.com címre várjuk. Idén is két nyertesünk lesz. A műveket eddig a Danilo Kiš Alapítvány termeiben mutattuk be, de a távolságtartás miatt erre idén nem kerülhet sor, mert csak nagyon kevés néző férhetne be, és ezért szervezzük meg idén a Pannon RTV-vel közösen. Valójában nem is felolvasószínházi előadások, hanem kisfilmek készülnek majd. Ezeket október 28-án, a délvidéki magyar színjátszás napjának előestéjén láthatják a nézők 20.30-tól, a két kisfilmet pedig vitaműsor követi – tudtuk meg Brestyánszki Boros Rozáliától.

Körmöczi Petronella elmondta azt is, hogy a tél folyamán még egy bemutatót terveznek. Új tagokkal bővül majd a Magyar Társulat, és ezzel majd ők mutatkoznak be. Az elképzelések szerint a 2021-es év első bemutatója a Hernyák György rendezésében létrejövő Sógornők című előadás lesz, amelyet még tavasszal szerettünk volna elkészíteni, de a járványhelyzet miatt nem sikerült. Ezután Mezei Kinga rendez majd nálunk egy előadást Molnár Ferenc Játék a kastélyban című műve alapján.