2024. április 24., szerda

Az első vendégjáték elhalasztódik

Hat határon túli magyar színház fellépése várható a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban a nemzeti összetartozás éve alkalmából

Vajdasági kulturális, oktatási, művészeti intézmények idén különböző projektumokat, programokat valósítanak meg a nemzeti összetartozás éve alkalmából. Ennek része a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is, a tervek közt pedig hat határon túli magyar színház vendégjátéka szerepel. Ezek a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház és a Kassai Thália Színház. Ahogyan azt Urbán Andrástól, a KDSZ igazgatójától megtudhattuk, a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn lépett volna fel, de erre most nem kerülhet sor:

– Hétfőn a KDSZ-ben vendégszerepelt volna a Kolozsvári Magyar Állami Színház, a Henrik Ibsen műve nyomán, Nagy Botond rendezésében készült Nóra című előadással. Erre sajnos technikai okok miatt nem kerül sor. Várjuk a következő alkalmat, hogy ezt bepótolhassuk, hiszen kiváló társulatról, kiemelkedő romániai magyar színházról van szó. Ezzel a fellépéssel vette volna kezdetét az a rendezvénysorozatunk, amely a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódik. Nagyon szerettük volna, ha ennyi bezártság után sikerül elindítanunk a határon túlról érkező vendégjátékok sorát, de erre sajnos még egy kicsit várni kell. A nemzeti összetartozás éve jegyében sorra kerülő szerteágazó projektumban a KDSZ egy nagyszabású rendezvénysorozattal vesz részt oly módon, hogy határon túli magyar színházi társulatokat lát vendégül. Ez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány koordinálásával, a Magyar Állam támogatásával jön létre – hangsúlyozta Urbán András.

A vendégjátékok függnek a járványügyi helyzet alakulásától is, a közönség az újdonságokról és az esetleges változásokról a KDSZ Facebook- és weboldalán értesülhet.