2021. augusztus 3., kedd

Ana Brnabić

Sokan számítottak meglepetésre a kormányalakító kinevezése kapcsán, a legtöbben mégis a biztos befutóra tették volna tétjüket egy elképzelt fogadáson. Utóbbiaknak lett volna igazuk, hiszen semmilyen meglepetés sem történt, Aleksandar Vučić szerb államfő megint Ana Brnabićra bízta a leendő kabinet megalakítását. A döntés kapcsán megoszlottak a vélemények: egyesek szerint ez a folytonosságot, mások szerint a változatlanságot jelenti, ami nem mindig jó. Másfelől, számos politikai elemző mutatott rá ismét arra a döntés kapcsán, hogy Brnabićnak eddig sem hagyott túl nagy teret a fontos döntések meghozására az államelnök, s ismételt kinevezése annyit jelent, hogy a köztársasági elnök továbbra is a kezében kívánja tudni az ország és a kormány igazgatását is. Amikor a régi-új kormányfőt kérdezték korábban erről, mindig azt válaszolta, nem tehet róla, hogy nincsenek ellentétek közte és Vučić között, egy politikát képviselnek, ugyanazokért a célokért küzdenek és ezzel összhangban cselekszenek is, mindenben kikérve a másik véleményét. Nem csoda hát, érvelt, ha nincsenek viták közöttük. A napokban azért olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy a gazdaságnak és az ország általános helyzetének most rendkívül jót tesz a stabilitásnak ez az eleme is, akkor kellett volna jobban megijedni, ha hirtelen másik kormányfő mellett dönt a választásokon bő kétharmados többséget szerzett Szerb Haladó Párt vezetője.

(Fotó: Getty Images)

Ami Brnabićot illeti, politikai karrierje szempontjából „kedvezőtlen” kontextusban talán csak két alkalommal, pontosabban két ügy kapcsán szerepelt a neve a médiában. Öt évvel ezelőtt, amikor kormányfői kinevezése még elképzelés formájában sem létezett, a szélerőműparkok kérdése kapcsán szólalt meg, Lidija Udovički, Kori Udovički akkori államigazgatási miniszter húgának és Bojan Pajtić akkori vajdasági kormányfőnek a telefonbeszélgetése, annak a kiszivárgása alapján. Lidija Udovički a Teleprompter portál szerint arról számolt be, hogy Aleksandar Vučić akkori kormányfő násznagya, Nikola Petrović, a Szerbiai Villanyhálózat igazgatója kétmillió eurós kenőpénzt kért a Continental Wind Partnerstől annak érdekében, hogy az általuk elkészített szélerőműparkot rákapcsolják a villanyhálózatra. Brnabić Petrovićtyal és Aleksandar Antić miniszterrel együtt cáfolta ezeket az állításokat, közölte, hogy semmilyen pénzt sem követeltek a vállalattól a projektum megvalósításához. Ma már kevesen emlékeznek erre az esetre, mely epilógust sem kapott a későbbiekben.

Valószínűleg nem fognak végkifejlethez érni azok a vádak sem, amelyek a hetekben röppentek fel, s melyek szerint Brnabić kormányfői tisztsége alatt hatalmas vagyonra tett szert fivére, különféle vállalatainak köszönhetően. A miniszterelnök egyszerűen elutasította a vádakat, s a mögötte álló SZHP is a hatalmi rendszer ellen intézett támadásnak nyilvánította a közölteket. Mivel a vádoló fél valószínűleg nem rendelkezik megfelelő bizonyítékokkal, a megvádolt fél pedig értelemszerűen nem fog maga ellen cselekedni, kevés az esély arra, hogy ennek a témának a kapcsán többet halljunk – már amennyiben van „több” ezekben az állításokban.

Ana Brnabić 1975-ben született Belgrádban. Az egyesült államokbeli michigani Northwood Egyetemen szerezte első oklevelét üzleti ügyviteli képzésen 1998-ban, majd az angliai Hull Egyetemen jutott oklevélhez marketing szakon. Vezetői tisztségeket töltött be számos nemzetközi projektum kivitelezési bizottságában. 2001-ben tért vissza Szerbiába, a Pexim Alapítvány alapító tagja. Az USAID szerbiai koordinátora (2002–2011), e beosztása alatt a helyi szintű gazdasági fejlődés serkentésével foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) létrehozását tartja az egyik legsikeresebb kezdeményezésének. A NALED igazgatóbizottságának elnökeként dolgozott e szervezetben. 2011-től kezdve az amerikai szélerőmű-fejlesztési Continental Wind Serbia cég munkatársaként dolgozik, 2013 óta annak igazgatója. A kevevári (Kovin) 300 millió eurós szélerőműpark megvalósításán is dolgozott. A szerbiai Etnohálózat tisztségviselője (a kézművességgel foglalkozó nők boldogulását segíti a szervezet).

A szerb kormányban 2016 márciusától rendelkezik miniszteri tisztséggel, amikor is az államigazgatási és helyi önkormányzati tárca élére került a Vučić által vezetett kabinetben. 2017 júniusában már államfőként Brnabićot kérte fel Vučić kormányalakításra, június 29-én választották meg. Akkor még pártfüggetlen jelöltnek számított, mára ez megváltozott, tavaly ugyanis belépett a haladók körébe.

Brnabić magánéletével is sokat foglalkozott a sajtó. Partnerkapcsolatban él, másságát nyilvánosan felvállalta, az első olyan személy Szerbiában, aki így cselekedett, és fontos állami tisztséget tölt be. Partnerével közösen neveli annak gyermekét.