2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Üveggyűjtéshez kapott konténereket a város

Niš és Zombor lesz az első két városunk, amely 600 konténert kap az üvegcsomagolások gyűjtésére. Az adomány a Regionális Együttműködés a Nyugat-Balkánon elnevezésű projektum része, amelyet a NALED, a Sekopak és a GIZ hajtott végre a DeveloPPP program keretében, Észak-Macedónia, valamint Bosznia-Hercegovina partnerszervezeteivel együttműködve. A projektum célja az üveg újrafeldolgozásának növelése.

Az összegyűjtött üveghulladékot a Sekopak vállalat veszi át, majd exportálja Nišből Bulgáriába, Zomborból pedig Horvátországba.

Az elemzések szerint a gyártás során keletkező gázkibocsátáshoz viszonyítva egy tonna üveg újrafeldolgozása 20 százalékkal csökkenti a légszennyezést. Emellett jelentős a víz- és az energiamegtakarítás.

Slobodanka Cucić, a NALED Környezetvédelmi Szövetség alelnöke szerint Szerbiában évente 320–350 000 tonna csomagolást hoznak forgalomba, amely által fejenként 51 kilogramm csomagolási hulladék keletkezik. Kiemelte, hogy az egyéb hulladékokhoz képest az üveg nehezebb, ezért a szállítási költségek sokkal magasabbak, amely csökkenti az üveg mint újrahasznosítható erőforrás értékét.

A legfrissebb NALED elemzés szerint az üzemeltetők által átvett csomagolások kezelése veszteséges. Ennek fő oka a külföldre történő magas szállítási költség, mivel Szerbiának nincs a kapacitása feldolgozni az összes hulladékot.