2024. április 25., csütörtök

Megtisztították Zentát

Nagyszabású környezetvédelmi akciót tartottak a község területén

Szombat délelőtt a község teljes területén igyekeztek rendezni az utcákat a Tisztítsuk meg Zentát! elnevezésű akció során. A megtisztítandó területeket a Községi Közigazgatási Hivatal kommunális alosztálya jelölte ki, a munkát pedig a helyi közösségek koordinálták.

Az akció során szemetet szedtek, az elhagyatott házak előtti területeket pedig megtisztították a gaztól (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az akció során szemetet szedtek, az elhagyatott házak előtti területeket pedig megtisztították a gaztól (Gruik Zsuzsa felvétele)

Vatai Zsuzsanna, a Tiszapart–Alvég helyi közösség titkára elmondta, hogy ehhez hasonló várostakarítási munkaakciót minden év áprilisában szerveznek a Föld napján, az idén azonban a járványhelyzet miatt ezt nem tudták megtenni. A város rendezését és megtisztítását ebben az évben sem akarták mellőzni, ezért döntöttek úgy, hogy megszervezik az akciót. Mint mondta, a helyi közösség egyébként is fontosnak tartja a környezetvédelmet, ezért további hasonló munkaakciókra is lehet számítani.

– Terveink szerint nem fogjuk hagyni a most megtisztított területek újbóli elgazosodását, elhanyagolását. A célunk az, hogy tisztább legyen a városunk. A kommunális vállalat ezt egyedül nem győzi, ezért igyekszünk mi segíteni. A város megtisztítására elsősorban a gyerekek részéről tapasztaltam lelkesedést, a felnőttek kevésbé igyekeztek kivenni a részüket a munkából. Nagyon örülnénk, ha a jövőben minél többen eljönnének a környezetvédelmi akcióinkra – hangsúlyozta Vatai Zsuzsanna.

Lőrinc Király Lívia környezetvédelmi felügyelőtől megtudtuk, hogy a nagyszabású akció már a hét eleje óta tartott annak érdekében, hogy ne mindenki egyszerre mozduljon meg, és ezzel is eleget tegyenek a koronavírus-járvány miatti biztonsági elvárásoknak. A résztvevők kis csoportokban dolgozva tisztították meg az utcákat a gazoktól és a szeméttől, különös hangsúlyt helyezve az iskolák környékére. Erre Lőrinc Király Lívia szerint azért volt szükség, mert a tél közeledtével egyre korábban sötétedik, a gyerekek számára pedig balesetveszélyt jelenthet, ha sötétedés után megtisztítatlan, gazos területen vezet az útjuk az iskolából.

Sztantity Szebasztián, a zentai községi tanács gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja szintén fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a város rendezésében. Mint mondta, számára fontos, hogy rendezett városban, rendezett környezetben éljen, amin az sem változtat, hogy ezzel nem mindenki ért egyet. Véleményét Suhajda Izabella önkormányzati dolgozó is osztotta, hiszen számára is fontos a városi környezet rendezettsége.

– Az elhagyatott házak előtti területeket meg kellett tisztítani, hiszen az elhanyagoltság sok gondot okoz, például a kóbor kutyák is szeretnek ilyen helyeken tanyázni. Ezek az akciók a közösség érdekében történnek, ezért minden évben részt veszek bennük – emelte ki Suhajda Izabella.

Ágó György, a Zentai Kommunális-Lakásgazdálkodási Közvállalat munkaszervezője elmondta, az akció során tíz konténert helyeztek el a város és a falvak területén, és utóbbiak beszállítására egy héten belül fog sor kerülni, majd hozzátette, magánemberként is rendkívül fontosnak tartja a város rendezését.

– Rend a lelke mindennek. Csak az a baj, hogy mások helyett dolgozunk. Ez olyan, mint a szelektív hulladék gyűjtése: hiába használja, válogatja ki húsz ember megfelelően a hulladékot, ha a huszonegyedik beledobja a döglött macskát – fogalmazott Ágó György.