2024. április 20., szombat

Kínai vállalatra bízták a Fruška gora-i korridor kiépítését

A tervek szerint a munkálatokkal rekordidő alatt, 2024. március 15-éig készülnek el

A szerb kormány aláírta a kínai CRBC céggel a Fruška gora-i korridor, azaz a tarcali közúti folyosó kiépítéséről szóló szerződést, melynek értéke 606 millió euró, útvonala pedig Újvidéktől Rumáig vezet. A szerződést Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint a kínai cég igazgatója, Dzsan Siao Jen írták alá. Az ünnepélyes aláírást jelenlétükkel megtisztelték Aleksandar Vučić államfő és Csen Bo Kína belgrádi nagykövete is.

A Fruška gora-i korridort évekkel ezelőtt a prioritást élvező projektumok listájára helyezte a szerb kormány, minthogy tehermentesítené Újvidék városi közlekedését, fontos ipari parkokat kötne össze, kapcsolatba kerülne a 10-es és a 4-es korridorokkal, és a lehető legjobb útvonalat teremtené meg Románia és Bosznia között.

A 47,7 kilométeres gyors útszakasz összeköti majd az autópályát Šid és Szabadka irányába is. Megépítését rekordgyorsaságúra tervezik, miszerint 2024. március 15-éig elkészülnek vele, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő.

– Ez a korridor nem csak az újvidékiek számára lesz jelentős, hanem Bácska és Szerémség többi részére nézve is, mert lerövidíti az utat Nyugat-Szerbia és a nyugati országok felé – mondta Vučić, hozzáfűzve, hogy az új út gyors átkelést biztosít a Fruška gorán át.

Az építkezés része lesz egy 1,8 km hosszúságú dunai híd Kabolnál (Kovilj), és egy 3,5 kilométer hosszú alagút. A teljes új útszakasz össze lesz kötve az épülőfélben levő Ruma–Šabac autópályával, és a Šabac–Loznica közötti úttal.

– A Loznica és Újvidék közötti 125 kilométeres távot egy óra alatt meg lehet majd tenni – nyilatkozta az államfő – a Szerbiai RTV tudósítása szerint.