2024. március 28., csütörtök
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (15.)

Nepomuki Szent János szobra

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Nepomuki Szent János szobra a falba beépítve (Fotó: Gergely Árpád)

Nepomuki Szent János szobra a falba beépítve (Fotó: Gergely Árpád)

A város főterén, a Dimitrije Tucović és a Rudics utca közötti szakaszon, két épület között, a falba beépítve látható Nepomuki Szent János szobra. A XIV. században élt Nepomuki János cseh papot és egyházjogászt a katolikus hívek a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjeként tisztelik. IV. Vencel cseh király felesége őt választotta gyóntatójául. A legenda szerint a féltékeny király arra próbálta rávenni Nepomuki Jánost, hogy szegje meg a gyónási titoktartást és árulja el neki, mit gyónt a királyné. János erre nem volt hajlandó, mire a király éktelen haragra gerjedt és megkínoztatta a papot. Sőt a történet szerint egy alkalommal maga Vencel sütögette égő fáklyával János testét. Végül 1393-ban a király a megkínzott papot a prágai Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. A királynénak egy csodás jelenség mutatta meg, hol keressék a holttestet. Egy másik változat szerint a Moldva folyó apadt le annyira, hogy megtalálják a holttestet. Nepomuki Jánost a prágai Szent Vid-székesegyházban temették el. Azóta is a gyónási titok mártírjaként tartják számon. XIII. Benedek pápa 1729-ben avatta szentté. Közép-Európa legnépszerűbb szentjei közé tartozik.

A szabadkai Nepomuki Szent János-szobor hosszú múltra tekint vissza. A gyónás vértanújának 1810-ben Vermes Lajos (nem a sportszervezőről van szó) állított szobrot a piactéren akkor átfolyó patak partjára, Markovics Mátyás városi ügyész háza mellé. A ház később Dušan Radić, a város egyik tekintélyes kereskedőjének a tulajdonába került. A szobrot idővel ennek az épületnek – amely ekkor még sarokház volt – vágott fülkéjébe helyezték el. Az idők során a környék beépült. A szobor mellett házak sora emelkedett fel. A szakrális emlékművet az idő vasfoga nem kímélte, és rossz állapotba került. Végül a szobrot egyszerűen lecserélték. 1888 tavaszán a régi Rudics-féle házat ledöntötték és helyébe egy újat építettek. Az új háztulajdonos a maga és a szomszéd, másik Radić-ház közé egy kis fülkét vágatott. Ebbe a fülkébe helyeztette el az új, kisebb, de díszesebb szobrot. Az egész alakos, barnára festett szobor Nepomuki Szent Jánost gyónás közben ábrázolja. Feje fölött aureóla van, amelyen öt csillag látható. Jobb kezében babérágat tart. Nepomuki Szent János azóta szemléli az alatta elhaladó járókelőket. A szabadkai hívek gyakran helyeznek el a szobornál virágot.