2024. április 25., csütörtök

Törődés, beszélgetés, minőségi időtöltés

A Vöröskereszt legidősebb önkéntesei főznek, ételt és ruhát osztanak a rászorulóknak

A Vöröskereszt szabadkai szervezetének kisebb delegációja látogatott el legidősebb önkénteseikhez az idősek világnapja alkalmából. A 81 éves Kocsis Júlia és bátyja, a 83 éves Kocsis János 7–8 éve jótékonykodnak a szabadkai Vöröskereszt berkeiben működő népkonyhán, Noszán főtt ételt osztanak a rászorulóknak.

– Összesen 35 önkéntesünk dolgozik a népkonyhán, átlagéletkoruk hatvan felett van. Legidősebb önkénteseink általában a népkonyhán dolgoznak, ott nemcsak az ételosztásban, hanem a főzésben és a csomagok előkészítésében is részt vesznek. Ezenkívül a helyi közösségekben is sokat segítenek a ruhaosztások alkalmával – nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szakmunkatársa.

A rendkívüli állapot ideje alatt szünetelt a népkonyha működése, akkor Kocsis János és húga sem tudtak segíteni a rászorulókon. Abban az időszakban a Vöröskereszt fiatalabb brigádja látta el őket étellel.

– Minden fiatalabb önkéntes segítette az idősebb volontőröket, törődünk egymással. Az idősek világnapja alkalmából tett látogatásunk olyan volt, mintha a saját nagyszüleinket látogattuk volna meg. Egy szerény, szörpöt és kekszet tartalmazó csomagot vittünk nekik ajándékba, de nem is a csomagon volt itt a hangsúly, hanem az együtt töltött időn és a törődésen. Az idős embereknek nagyon sokat jelent a minőségi időtöltés, a beszélgetések és a találkozások – mondta Miodrag Varo.