2024. április 24., szerda

Egyre több az elhanyagolt gyermek

A Gyermekhét keretében ismét gyűjtést szerveznek a szegény sorsú gyerekek számára Óbecsén

A megosztott öröm kétszeres öröm – ez lett a mottója a tegnap kezdődött Gyermekhétnek Szerbiában. A rendezvényre a járványhelyzet nemcsak a programkialakítás és a biztonsági óvintézkedések tekintetében nyomta rá bélyegét, de a fókuszát is ez határozta meg, ugyanis a szerb kormány a szolidaritás és az együttműködés évévé nyilvánította 2020-at.

Gyermekek a gyermekeknek címmel a héten is lesz gyűjtés a szegény sorsú gyerekek számára Óbecsén, a szervezők tiszta ruhákat, lábbeliket, játékokat, tartós élelmiszereket és tisztálkodási szereket várnak adományként. Az összegyűjtött holmikat pénteken 10 és 16 óra között lehet átadni a Fő u. 46. alatt lévő Ifjúsági és Gyermekközpontban. A programban része egy rajzpályázat, szegény családoknál tett látogatások és iskolai, illetve az óvodai csoportokon belül megtartott programok is tartoznak, de a szokásos, tömeges sportesemények, játékos vetélkedők és érdekes műhelymunkák ezúttal elmaradnak.

Šormaz Izabella, az óbecsei Gyermekbarátok Egyesületének az elnöke elmondta: a szervezet 2001 óta dolgozik az egyenlő esélyek megteremtésén a községben, 2008-tól pedig szociális és pedagógiai támogatást is nyújtanak a hátrányos körülmények között élő, fogyatékkal és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

– A Gyermekhét nem csupán az önfeledt játékról szól – mi nemcsak ezen az egy héten, de az év minden napján azon dolgozunk, hogy a gyerekek jogai minél jobban érvényesüljenek Óbecsén. Hosszú évek után most először tapasztaltunk némi pozitív változást, ugyanis több hátrányos helyzetű családban kapott munkát valamelyik munkanélküli szülő, vagy lakhatási lehetőséget kapott a család. Ugyanakkor szomorúan tapasztaljuk azt, hogy több az elhanyagolt gyermek, mint a korábbi években. Nem mehetünk el szótlanul egyetlen kukázó gyermek mellett sem, az ilyen eseteket, a gyerekbántalmazást vagy -kizsákmányolást jelenteni kell, csak így tudunk segíteni rajtuk! A Gyermekhét arra is jó, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a problémákra, és megmutassuk a kiutat ebből a helyzetből – mondta Šormaz Izabella.