2024. március 29., péntek

Lázár Vilmosra emlékeztek Nagybecskereken

Az Emmanuel kamarakórus és a nagybecskereki zeneiskola tanárainak hangversenyével és Lázár Vilmos emléktáblájának a megkoszorúzásával emlékeztek a szabadságharc és forradalom hőseire vasárnap este a nagybecskereki székesegyházban.

A kollégisták is koszorúztak (Kecskés István felvétele)

A kollégisták is koszorúztak (Kecskés István felvétele)

Két aradi vértanúnak, Kiss Ernőnek és Lázár Vilmosnak is a sorsa Nagybecskerekhez fűződik. Azonban évtizedeken keresztül csak Kiss Ernő eleméri nyughelyén tartottak megemlékezések. Lázár Vilmos örmény származású, Nagybecskereken született és itt keresztelték meg, de Temesváron élt és az aradi emlékoszlop kriptájában nyugszik. Emlékét 2005 óta a nagybecskereki székesegyházban emléktábla őrzi, melyet Várady József és neje, Czikajló Ágnes állíttattak.

Az Emmanuel kamarakórus immár 18. alkalommal emlékezett meg az aradi vértanúkról. Úgy döntöttek, hogy a járványhelyzet ellenére az idén sem szakítják meg a hagyományt.

– Ebben az évben nem hívtunk vendégkórusokat vidékről. Tekintettel a jelenlegi helyzetre csak helyi művészekre támaszkodtunk, és úgy gondolom, hogy színvonalas programot tudtunk nyújtani a mai estére – nyilatkozta Kelemen Imre, az Emmanuel kamarakórus elnöke és a rendezvény szervezője.

A kegyelet virágait az emléktáblánál az Emmanuel kamarakórus, a Magyar Nemzetei Tanács, a VMSZ, a VMDK, a Szathmáry Karolina leánykollégium, a Szent György Lovagrend, a becskereki Petőfi MME és a muzslyai Petőfi Sándor MME képviselői helyezték el.